Volledig scherm
Casimir Schmidt © EPA

Nederlanders ver verwijderd van meerkamppodium

Casimir Schmidt verliet vandaag als beste Nederlands meerkampturner de Sala Polyvalenta in Cluj-Napoca. Als elfde van Europa. Bart Deurloo maakte zijn reputatie van finaleturner dit keer niet waar. Hij presteerde minder dan in de kwalificaties: veertiende. 

Door Marcel Luyckx

Volledig scherm
Bart Deurloo © EPA

De 26-jarige Deurloo voerde na de allroundfinale een goed-nieuws-show op. Hij zei tevreden terug te kijken op de rondgang langs zes toestellen. Op vier (ringen, brug, rek en vloer) scoorde hij lager dan woensdag tijdens de kwalificatie. Hij bleef ook net onder de grens van 80 punten steken: 79.998. Met gebogen hoofd verliet hij de arena, omdat hij op de afsluitende vloeroefening kostbare punten liet liggen. Na de tweede serie sprong ging hij ‘op zijn neus’, zoals hij het zelf uitdrukte, de derde serie landde hij op zijn billen.

Twee dagen voor de rekfinale ging hij op zijn beste toestel ook opzichtig in de fout door na zijn vijfde vluchtelement de stok met zijn voeten te beroeren. ,,Dit gaat me in de finale niet overkomen”, verzekerde Deurloo, die na afloop snel zijn vertrouwde bravoure had teruggevonden. Door een rugblessure had hij een problematisch aanloop naar dit EK.

,,Ik ben al blij dat ik hier toch allround heb kunnen turnen en in de finale heb gestaan. Ik heb 2,5 punt laten liggen. Dan was ik zevende geweest. Zevende of veertiende maakt voor mij weinig verschil. Ja zeven plekken. Top vijf was vet geweest. Dat had gekund, als ik helemaal perfect had geturnd. Ik ben blij dat ik nog een keer in de rekstok heb kunnen hangen. Dit zie ik als een generale repetitie voor de finale van zondag. En een finale moet je niet vergelijken met de kwalificaties. Het is een nieuwe wedstrijd. Er wordt weer anders gejureerd.”

Lawaai

Schmidt was the last man standing in de arena. De Oekraïner Oleg Vernjajev was al zeker van de Europese titel toen de Hoofddorper nog zijn voltige-oefening af moest werken. ,,Ik ga niet zeggen dat ik last heb gehad van het lawaai op de tribunes”, zei hij het moeizame einde van zijn beurt. Schmidt weet wat hem richting de WK later dit jaar in Montreal te doen staat. De uitgangswaarde op brug en rek moeten omhoog om ook op mondiaal zijn mannetje te staan tussen de meerkampers.


Met een solide optreden belandde hij in de tweede stad van Roemenië net buiten de top tien: elfde. ,,Het viel me op dat ze dit toernooi streng gejureerd hebben. Al met al houd ik aan deze finale een beter gevoel over dan aan de kwalificaties.”

De Europese titel ging naar de Oekraïner Oleg Vernjajev, die op het afsluitende toestel rek de benodigde score (14,000) haalde voor het goud. Vernjajev, de nummer twee op de Olympische Spelen, had een totaalscore van 85,866. 
Het zilver ging naar de Rus Artur Dalalojan (85,498). Brons was er voor de Britse debutant James Hall: 84,664.