Volledig scherm
Ricky Brabec. © Getty Images

Ricky Brabec grijpt de macht in Dakar Rally

UpdateDe Amerikaanse motorcoureur Ricky Brabec heeft in de vierde etappe van de Dakar Rally in Peru hard toegeslagen. 

Volledig scherm
Ricky Brabec. © Getty Images

In het eerste deel van de zogenoemde marathonrit, die op vrijdag verdergaat, zette de Honda-rijder zijn rivalen op forse achterstand. In een klassementsproef over 405 kilometer tussen Arequipa en Moquegua was hij ruim 6 minuten sneller dan nummer twee Matthias Walkner uit Oostenrijk (KTM). De Australiër Toby Price, eveneens op KTM, eindigde als derde met een achterstand van dik 7 minuten op de winnaar.

Voor Brabec was het zijn tweede etappezege in de Dakar Rally, na zijn primeur in 2017. In het klassement klom hij van de zevende naar de eerste plaats. Brabec nam de leidende positie over van de Chileen Pablo Quintanilla, die in de vierde etappe als veertiende eindigde en ruim 20 minuten toegaf op Brabec. De Zuid-Amerikaan staat in de algemene rangschikking nu tweede, op ruim 2 minuten van de nieuwe koploper.

Volledig scherm
Nasser Al-Attiyah. © REUTERS

Bij de auto’s zegevierde Nasser Al-Attiyah met een voorsprong van bijna 2 minuten op de Fransman Stephane Peterhansel. De coureur uit Qatar, die de eerste etappe eveneens op zijn naam schreef, verstevigde daarmee zijn leidende positie in het klassement. Het verschil met naaste belager Peterhansel liep op tot bijna 9 minuten.

De Nederlander Bernhard ten Brinke verloor door een mankement aan zijn Toyota opnieuw veel tijd, nadat hij woensdag door een kapot linkervoorwiel op ruim een half uur achterstand was gereden. Een dag later zat een defecte draagarm hem behoorlijk dwars. Na een reparatie die ruim 2 uur duurde, kon Ten Brinke zijn weg vooralsnog vervolgen.

Bij de trucks was Janus van Kasteren (Mammoet) de eerste Nederlander, op de zevende plaats. De Rus Andrei Karginov (Kamaz) pakte de dagzege, zijn tweede op rij. Zijn land- en teamgenoot Edoeard Nikolajev bleef aan de leiding. Gerard de Rooy gaf donderdag ruim een half uur toe en staat als beste Nederlander in het algemeen klassement op de vijfde plek, op 1 uur en 48.16 minuten van Nikolajev.