Volledig scherm
Festus Talam komt als eerste over de streep en schrijft de 34ste Marathon van Eindhoven op zijn naam. © Kees Martens

Talam opnieuw snelste in Marathon Eindhoven

Festus Talam heeft vanochtend opnieuw Marathon Eindhoven gewonnen. De Keniaan deed dat door in een spannende sprint landgenoot Felix Kiptoo Kirwa in een eindtijd van 2.06,12 uur te verslaan.

Vanaf de Oirschotsedijk denderden titelverdediger Festus Talam, Felix Kiptoo Kirwa en Dejene Debela Gonfa het Eindhovense centrum binnen. Marius Kipserem achterhaalde de Ethiopiër Gonfa nog, terwijl Talam nipt te sterk was voor Kirwa. Het Eindhovense parcoursrecord (2.05,46) staat sinds 2012 op naam van Dickson Chumba en bleef deze 34ste editie buiten schot.

Talam leverde vorig jaar nog een stunt met zijn zege. De atleet was toen ingehuurd als tempomaker, maar hij bleek als 'haas' de snelste van allemaal en liep in de slotfase bij iedereen weg. 

Racemanager Marc Corstjens was tevreden met de eindtijden. ,,De omstandigheden leken gunstig, maar het was vrij koud en er vielen onderweg ook een paar regenbuien. De strijd tot op een halve meter van de eindstreep was er een om de vingers bij af te likken; een schitterend scenario'', zei hij tegen Omroep Brabant.

De Nederlandse marathontop ontbrak in Eindhoven. Abdi Nageeye loopt volgende week in Amsterdam en Michel Butter doet begin november mee aan de marathon van New York.

De Keniaanse Eunice Jeptoo won de wedstrijd bij de vrouwen in 2.26.12. Ze had meer dan tien minuten voorsprong op de nummer twee, landgenote Lucy Ndungu.