Toussaint grijpt naast finale én olympisch ticket op 100 met rugslag

WK zwemmenKira Toussaint is er bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter rugslag. De Nederlandse recordhoudster eindigde in haar halve finale als zevende in een tegenvallende tijd van 1.00,13. Overall betekende het de dertiende plaats. 

Die klassering was een extra domper, want zo miste ze ook nog eens kwalificatie voor de Olympische Spelen. Een plek bij de eerste twaalf had haar een ticket naar Tokio 2020 opgeleverd.

Toussaint draagt een verleden met zich mee. Ze werd eind vorig jaar onterecht beschuldigd van het gebruik van doping, maar werd wel vlak voor aanvang van de WK kortebaan wel geschorst. De zwemster wilde zich graag revancheren in Gwangju. Ze wist in de heats de twaalfde tijd te zwemmen, maar verbeterde zich niet in de halve finales.

,,Het is balen. Ik weet het eigenlijk niet zo goed waar het aan ligt”, keek Toussaint terug op haar race. ,,Voor een tijd boven de minuut ben ik niet gekomen. Ik hield het gewoon niet vol.”

Maarten Brzoskowski steeg evenmin boven zichzelf uit in Gwangju. Hij eindigde in zijn halve finale van de 200 meter vrije slag als achtste in 1.47,13. In de tweede heat waren alle zwemmers sneller dan de Nederlander, waardoor hij als zestiende eindigde. Het resultaat: geen finale en ook geen olympisch startbewijs.

Brzoskowski ging strijdend ten onder. De zwemmer lag na 150 meter nog op schema om zijn eigen Nederlands record te verbeteren, maar kon het niet volhouden. ,,Dit is een van de moeilijkste races die je zwemt”, zei hij. “Het niveau is bijna nooit zo hoog. Ik kan de tijden dromen die je moet zwemmen. Op het eind had ik door willen en moeten pakken.”

Volledig scherm
Kira Toussaint. © Foto: SCS/Sander Chamid

MacNeil verrast Sjöström 

Margaret MacNeil uit Canada heeft titelverdedigster Sarah Sjöström uit Zweden verrast op de 100 meter vlinderslag. De 19-jarige Canadese tikte in 55,83 duidelijk sneller aan dan Sjöström (56,22), die halverwege nog op koers lag voor een nieuw wereldrecord, maar in de tweede vijftig meter te veel moest prijsgeven. Het brons ging naar de Australische Emma McKeon (56,61).

Zwemmer Adam Peaty prolongeerde zijn wereldtitel op de 100 meter schoolslag opnieuw. Het Britse schoolslagfenomeen kwam tot 57,14 en bleef daarmee boven het wereldrecord dat hij een dag eerder op 56,88 had gebracht. Zijn landgenoot James Wilby pakte het zilver in 58,46 voor de Chinees Yan Zibei (58,63).

Katinka Hosszú pakte voor de vierde keer op rij de wereldtitel op de 200 meter wisselslag. De Hongaarse was met 2.07,53 ruim sneller dan de Chinese Ye Shiwen (2.08,60) en de Canadese Sydney Pickrem (2.08,70).