Van der Poel knokt zich naar knappe tweede plaats bij eerste wereldbeker

Nominatie voor SpelenMathieu van der Poel heeft bij de eerste wereldbekermanche van het mountainbike-seizoen meteen een belangrijk resultaat geboekt. Hij eindigde als tweede na een prachtige race in de modder van Albstadt, waardoor hij meteen een nominatie op zak heeft voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De winst ging naar Mathias Flückiger uit Zwitserland.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel tijdens het NK van vorig jaar. © Cor Vos

De 24-jarige alleskunner won afgelopen vrijdag nog de shorttrack-race in het zuiden van Duitsland. Op een verkort, snel rondje liet hij Europees kampioen Lars Forster en wereldkampioen Nino Schurter op spectaculaire wijze achter zich. Daarmee verschafte hij zich een gunstige startpositie voor de hoofdrace van vanmiddag.

Van der Poel kende in die hoofdrace een goede start, maar zakte daarna wat terug. In de tweede helft van de regenachtige race begon de winnaar van de Amstel Gold Race aan een inhaalrace. Hij vond aansluiting bij de eerste achtervolgers en voerde het tempo in die groep vervolgens korte tijd aan. In de vierde van zes rondes liet hij Schurter en Florian Vogel achter zich, op jacht naar het leidende duo bestaande uit Flückiger en Jordan Sarrou.

Vooraan bleek Flückiger oppermachtig in de Duitse modder. Hij liet zijn concurrent in de voorlaatste ronde ter plaatse en ging solo af op de wereldbekerwinst. Van der Poel leek genoegen te moeten nemen met de derde plek, maar pakte Sarrou dan toch nog in de slotfase. In de sprint was hij - natuurlijk - de betere van de Fransman.

Dankzij zijn goede race zette Van der Poel een flinke stap op weg naar de olympische mountainbikerace in Tokio volgend jaar. Voor een nominatie was een klassering bij de eerste zes nodig.

Ook Tauber pakt olympische nominatie

Bij de vrouwen nomineerde Anne Tauber zich voor Tokio. De renster van CST Sandd Bafang MTB Racing Team eindigde op haar 24ste verjaardag als vierde en mag zich dus al gaan opmaken voor de reis naar Japan. Ze hield haar landgenote Anne Terpstra (vijfde) net achter zich. 

Regerend wereldkampioene Kate Courtney won overtuigend. De Amerikaanse reed het grootste deel van de wedstrijd alleen aan de leiding en had, ondanks een stevige valpartij op een gladde ondergrond, een voorsprong van bijna een minuut op Europees kampioene Jolanda Neff uit Zwitserland. De Oekraïense Jana Belomoina werd derde.