Volledig scherm
PREMIUM
Maarten van Garderen (r). © Pro Shots

Van Garderen: completere speler dankzij uitstapje naar het zand

WK volleybalVolleyballer Maarten van Garderen stond eerder dit jaar voor voor een zeer lastig dilemma. Uiteindelijk verkoos hij de zaal boven het strand. Deze week is hij de enige speler van Oranje met WK-ervaring.

Quote

Ik was het broekie, de zwakke schakel. Iedereen testte mij uit. Ik heb geleerd daarmee om te gaan

Maarten van Garderen

Door Lisette van der Geest

Zijn teamgenoten pesten hem weleens, zegt Maarten van Garderen (28) vanuit een hoek van een volleybalzaal in Ede. Dan is er een beachvolleybaltoernooi in Utrecht en hoort hij: ,,Kijk, daar had je nu ook kunnen staan.”

Maar nee, hij staat in Gelderland. En ziet deze zaterdagavond hoe zijn teamgenoten in vijf sets (3-2) de laatste oefeninterland voor het WK winnen van Argentinië. Een knikje naar de juichende groep voor hem: ,,Dit, een overwinning met z’n allen vieren, is een mooi voorbeeld van wat nou zo leuk is aan spelen in de zaal.”

Door een lichte irritatie in zijn linkerheup staat Van Garderen uit voorzorg langs de kant. Woensdag maakt het Nederlands volleybalteam zich in Bulgarije op voor zijn eerste WK-wedstrijd sinds 2002. De volledige selectie debuteert op een WK, op Van Garderen na. Hij antwoordt met een knipoog als hij een plagerij over beachvolleybal hoort: ,,Vorig jaar werd ik vierde op het WK, dat worden wij nu waarschijnlijk niet.” Een reële aanname: van de 24 deelnemende landen op het WK, staan er maar drie achter Nederland op de wereldranglijst.

  1. Tilburgse hockeyscheidsrechter gaat op voor tweede EK: ‘Dit blijft het hoogste van het hoogste’
    PREMIUM

    Tilburgse hockey­scheids­rech­ter gaat op voor tweede EK: ‘Dit blijft het hoogste van het hoogste’

    Op een hoog podium acteert ze al meerdere jaren en grote internationale toernooien zijn haar beslist niet vreemd, maar een EK Hockey buiten Nederland is toch even andere koek. De Tilburgse Claire Jansen - Druijts (35) maakt onderdeel uit van het scheidsrechtersgilde op het Europees kampioenschap in Antwerpen dat dit weekend is gestart. ,,Dit is echt het hoogste van het hoogste.”