Hayley Wickenheiser (l) en Natalie Spooner vieren hun gouden medaille bij de Winterspelen van 2014.
Volledig scherm
Hayley Wickenheiser (l) en Natalie Spooner vieren hun gouden medaille bij de Winterspelen van 2014. © REUTERS

Veel begrip, maar ook teleurstelling bij Canadese sporters over afmelding Spelen

Canada liet in de nacht van zondag op maandag als eerste land weten niet te zullen deelnemen aan de Olympische Spelen, mochten die ondanks de coronacrisis komende zomer toch doorgaan. De reacties van (oud-)sporters uit het Noord-Amerikaanse land waren grotendeels positief. 

,,Ik ben bijzonder trots”, meldde Hayley Wickenheiser met een Canadees vlaggetje naast die tekst op Twitter. De oud-ijshockeyster was een van de eerste atleten wereldwijd die zich kritisch uitliet over het plan de Spelen te laten doorgaan.

Zwemster Maggie MacNeil, vorig jaar lid van de gouden WK-estafetteploeg van haar land, beschreef haar gevoel op Instagram. ,,Soms heb je even een knuffel nodig. Ik weet dat dit het beste is voor de atleten en de hele maatschappij. Het is de juiste keuze, maar dat maakt het niet makkelijker.” 

Oud-zwemster Brittany Maclean betuigde op Twitter haar medeleven aan de sporters. ,,Mijn hart breekt voor al die atleten die zich met hart en ziel aan het voorbereiden waren op de Spelen. Maar ik ben zo blij met het leiderschap dat onze olympische bond heeft laten zien door de gezondheid voorop te stellen.”

Quote

Atleten kunnen wachten, sportevene­men­ten ook. Dit is veel groter dan de sport.

Vasek Pospisil

Ook uit de tenniswereld kwamen positieve reacties. ,,Een moeilijk maar terecht besluit”, vond tennisser Vasek Pospisil. ,,Atleten kunnen wachten, sportevenementen ook. Dit is veel groter dan de sport.” En zijn collega Gabriela Dabrowski: ,,Deelnemen aan de Olympische Spelen was mijn hoofddoel, maar ik ondersteun dit besluit volledig. Ik hoop dat meer landen volgen”, schreef ze op Twitter. Dat deed inmiddels Australië dat haar sporters opriep zich dan maar voor te bereiden op eventuele Spelen in 2021.

Een tegengeluid kwam onder meer van van de hordeloopster Sage Watson. ,,Ik geloof in bescherming van onze levens maar dit is te vroeg”, schreef ze op Twitter. Langeafstandloper Justyn Knight had ook zijn bedenkingen. ,,Ik steun mijn land, hoe dan ook. Maar ik vind dat atleten zelf een beslissing moeten nemen als het om dit soort zaken gaat.”

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.