Sifan Hassan.
Volledig scherm
Sifan Hassan. © BELGA

Zeker achttien atleten individueel in actie op WK in Doha, Hassan favoriet voor goud

De Nederlandse atletiekploeg voor het wereldkampioenschap in Doha telt minimaal achttien atleten die individueel in actie komen. Zij hebben voldaan aan de prestatie-eis van de Atletiekunie.

De Nederlandse equipe wordt nog aangevuld met een tiental atleten die alleen op de estafette uitkomen. Daarnaast mag een select groepje van vier ook naar Doha. Zij danken hun individuele startbewijs aan hun positie op de wereldranglijst van hun onderdeel. Het is voor het eerst dat de Atletiekunie deze ranking meeweegt als kwalificatiemogelijkheid.

De Atletiekunie heeft de precieze samenstelling van de ploeg nog altijd niet bekendgemaakt. Morgen is er op Papendal wel een mediapresentatie. Wie ongetwijfeld een kandidaat is voor een gouden plak is Sifan Hassan. Zij verbrak deze zomer het wereldrecord op de Engelse mijl, liep Europese record op de 3.000 en 5.000 meter en won de finales van 1.500 en 5.000 meter van de Diamond League. Daarmee kroonde zij zich tot de beste atlete van de wereld. 

Het stadion waar het WK plaatsvindt.
Volledig scherm
Het stadion waar het WK plaatsvindt. © BSR Agency

Schippers en Visser

Dafne Schippers.
Volledig scherm
Dafne Schippers. © AP

Dafne Schippers is tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter en won op de afgelopen twee WK’s brons en zilver op de 100 meter. De Utrechtse sprintster kwam deze zomer nog niet in de buurt van haar beste tijden en zag haar concurrentes uit andere landen veel sneller gaan. 

Nadine Visser verraste dit voorjaar met de Europese titel op de 60 meter horden. Het duurde deze zomer even voordat ze de scherpte vond op de 100 meter, maar met haar tijd van 12,72, onlangs gelopen in Berlijn, toonde ze de vorm aan waarmee ze in Doha tot de outsiders kan behoren.

Vetter

Dat geldt ook voor meerkampster Anouk Vetter, de Europees kampioene op de zevenkamp van 2016. Wanneer zij topfit is en op alle onderdelen goed scoort, is ze kandidate voor eremetaal. Lisanne de Witte liet deze zomer zien dat ze mee kan met de wereldtop op de 400 meter.

Anouk Vetter
Volledig scherm
Anouk Vetter © REUTERS