4 miljard euro aan onterechte coronasteun in VS, gebruikt voor Lamborghini en Pokémonkaart
Amerikaanse bedrijfseigenaren hebben coronasteungeld van de overheid gebruikt om een Lamborghini te kopen, stripclubs te bezoeken en een Pokémonkaart ter waarde van zo’n 60.000 dollar op de kop te tikken. Dat blijkt uit een document met de meest opvallende onrechtmatige uitgaven van ondernemers dat het ministerie van Justitie heeft vrijgegeven.
De Amerikaanse overheid is een grootschalig onderzoek gestart naar misbruik van de coronasteun, die enkel en alleen uitgegeven had mogen worden aan het onderhouden van bedrijven tijdens de lockdowns.
De Small Business Administration (SBA), het overheidsorgaan dat de steun regelt, heeft naar schatting 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro) te veel aan coronasteun weggegeven zonder dat er een meldpunt of controle was op de uitgaven, aldus The Washington Post. Met terugwerkende kracht worden de fraudeurs alsnog berecht.
Tussen de frauduleuze gevallen zat onder anderen een man die al het steungeld uit heeft gegeven aan stripclubs en iemand die een Lamborghini van 318.000 dollar heeft gekocht (bijna 274.000 euro). Het meest opvallend is misschien wel Vinath Oudomsine, die twee derde van het geld dat hij ontving uitgaf aan één Pokémonkaart van 57.789 dollar (bijna 50.000 euro). In alle drie de gevallen had de SBA geen steun mogen geven.
De SBA verwijt de Trump-regering dat deze massale fraude heeft kunnen gebeuren. De Pokémonkaart is ‘maar een voorbeeld van de fraude die heeft kunnen ontstaan door de lakse controle in de tijd van Donald Trump’, meldt het overheidsorgaan in een statement.
Nu, onder president Joe Biden, wordt er meer moeite gestopt in antifraudemaatregelen, zodat het allemaal gestroomlijnder loopt, aldus de SBA.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Amerikaanse staat Wyoming wil verkoopverbod elektrische auto’s in 2035
De Amerikaanse staat Wyoming wil de verkoop van nieuwe elektrische voertuigen in 2035 verbieden. De staat heeft wetgeving ingevoerd die uitgaat van een geleidelijke afschaffing. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
VRAAG & ANTWOORD
Waarom hebben tunnels van die irritante gele en oranje lampen?
‘Waarom zie je altijd van die irritante gele of oranje lampen in tunnels?’, vraagt lezer Hanneke Brugmans in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Bij zonnig weer lijkt het of je een donker hol in rijdt, vervolgens worden je ogen bijna verblind wanneer je er weer uit rijdt. Bovendien voelt het niet goed, die slecht verlichte tunnels.’ -
PREMIUM
Mysterie: waarom worden in Rotterdam consequent trappers van swapfietsen gejat?
Swapfietsen zijn doelwit van ‘trapperdieven’. De populaire fietsverhuurder gist naar een reden voor deze typisch Rotterdamse rijwielsabotage.
-
Weggebruikers waarschuwen voor snelheidscontroles mag, maar niet op deze manier
Een automobilist heeft in België een boete gekregen nadat hij met zijn autolichten andere bestuurders had gewaarschuwd voor een snelheidscontrole. Hij kreeg een bekeuring van 116 euro voor ‘oneigenlijk gebruik van het grote licht’. -
-
-
Pats! Kan ik dat sterretje in mijn voorruit laten zitten?
Een steentje tegen de voorruit komt vaak letterlijk hard binnen. Je kijkt naar de ster in de voorruit en hoopt dat die het houdt. Is snelle actie vereist? En moet je het kenteken onthouden van je voorganger, die het steentje met z’n banden lanceerde? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.