Volledig scherm
De meest verkochte hybride zónder stekker is de Toyota Prius. © Toyota

Al bijna 5 miljard autokilometers zonder uitlaatgas in Nederland

Sinds de eeuwwisseling hebben auto's in Nederland al bijna 5 miljard kilometer zonder uitlaatgas afgelegd. Dat is te danken aan de gedeeltelijk of volledig elektrische aandrijving waarover steeds meer auto's beschikken.

Onderzoeksbureau CE Delft analyseerde de gereden kilometers van alle auto's die in Nederland verkocht worden als volledig elektrisch voertuig of als hybride, met of zonder stekker om het batterijenpakket op te laden. 

Het bureau concludeert dat Toyota in Nederland onbetwist de kampioen is als het gaat om autokilometers zonder uitlaatgas. Dat is een opmerkelijke uitkomst omdat Toyota geen volledig elektrische auto's maakt en in de afgelopen jaren ook nauwelijks plug-in hybrides heeft verkocht. De winst zit hem echter in de vele hybride modellen zonder stekker die Toyota verkoopt. Het bekendste model is de Prius.

Juist hybrides hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het autorijden zonder uitlaatgas. Van de bijna 5 miljard kilometer nemen hybrides zonder stekker 34 procent voor hun rekening.

De Top Vijf van automerken met de meeste uitlaatgasvrije kilometers in de periode 2000-2017 ziet er als volgt uit:

1 Toyota 1,23 miljard km

2 Mitsubishi 690 miljoen km

3 Tesla 590 miljoen km

4 Volvo 440 miljoen km

5 Opel 280 miljoen km