Volledig scherm
Audi A6 3.0 TDI © Audi

Audi moet nu ook 120.000 Euro 4-diesels terugroepen

Audi moet voor het eerst ook modellen met een Euro 4-dieselmotor terugroepen in verband met het sjoemeldieselschandaal. Het gaat in Europa om 120.000 Audi's A4 en A6 met 2.7 en 3.0 V6 TDI-motoren uit de bouwjaren 2004-2009.

Het Duitse Kraffahrtbundesamt (KBA) heeft Audi verplicht deze auto's terug te roepen omdat wordt vermoed dat er in de modellen illegale software is verwerkt. Audi bevestigt de terugroepactie. In Duitsland alleen al gaat het om 40.000 exemplaren, schrijft Auto Motor und Sport. Hoeveel auto's in Nederland zijn getroffen, is niet bekend.

Tot nu toe waren oudere diesels uit de jaren 2004-2009 geen onderwerp van terugroepacties wegens gemanipuleerde emissiesystemen. Toch is de KBA ervan overtuigd dat ook Euro 4-motoren met een inhoud van 2,7 en 3,0 liter zijn voorzien van sjoemelsoftware. Hierdoor wordt de uitlaatgaszuivering voor giftige stikstofoxiden ten minste gedeeltelijk uitgeschakeld. Het resultaat is dat de auto’s veel meer uitstoten dan toegestaan ​​bij de destijds geldende Euro 4-emissienorm van 250 milligram per kilometer.

Audi wordt beschouwd als het brein achter de illegale dieselsoftware. In Neckarsulm werden gemanipuleerde motoren ontworpen voor de hele Volkswagen-groep, inclusief Porsche. Voormalig Audi-baas Rupert Stadler zat enkele maanden in hechtenis vanwege het aandeel van Audi in de fraude. Hij is nu vrij in afwachting van een proces. Wanneer Audi er niet in slaagt om de auto's te laten voldoen aan de emissie-eisen, bestaat de kans dat het bedrijf de auto's moet terugkopen tegen de toen geldende nieuwprijs.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.
  2. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.