Autofabriek VDL NedCar in Limburg stilgelegd: 5000 werknemers naar huis
Ook de enige, grote Nederlandse autofabriek ontkomt niet aan het stilleggen van de productie. Er zullen de komende tijd geen Mini's en BMW meer worden geproduceerd in het Limburgse Born. De 5000 werknemers worden naar huis gestuurd.
Delen per e-mail
Volgens eigenaar VDL Group leidt ‘een tekort aan kritische onderdelen’ ertoe dat de productieband van de Mini en BMW X1 moet worden stopgezet. BMW Group, de grote opdrachtgever van de Nederlandse autofabriek, heeft besloten om de autoproductie in heel Europa stil te leggen. VDL NedCar zegt in een persverklaring dat de productie nu ‘ tijdelijk gecontroleerd én verantwoord’ wordt afgebouwd.
Naar verwachting zal VDL NedCar aanstaande vrijdag 20 maart de productie definitief stopzetten voor minimaal een maand. Voor de ongeveer 5000 medewerkers in Born zal VDL Nedcar een beroep doen op de noodmaatregelen van het kabinet.
Ook Volvo
Steeds meer autofabrikanten besluiten om in Europa te stoppen met het produceren van auto's. Ook Toyota, Ford en Mercedes-Benz sturen het personeel naar huis. Volvo heeft gisteravond de autofabriek in het Belgische Gent gesloten. Volkswagen, de grootste autofabrikant ter wereld, stopt aanstaande vrijdag met het produceren van auto’s in vrijwel alle fabrieken.
Renault heeft aangekondigd om twaalf fabrieken in Frankrijk te sluiten. Ook PSA, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel, sluit alle autofabrieken in Europa. Het gaat hierbij om vijftien fabrieken in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië, Slowakije en Portugal. Bij Fiat, Ferrari, Lamborghini en het Spaanse Seat staan inmiddels ook alle productiebanden stil. Audi sluit vanaf maandag de fabriekspoorten in heel Europa.
Verkoop ingestort
De fabrikanten doen dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In autofabrieken lopen vooral de mensen aan de productielijnen gevaar, omdat zij schouder aan schouder werken. Intussen zien de fabrikanten ook dat wereldwijd de autoverkoop instort.
Bovendien hebben zij steeds meer moeite om aan onderdelen te komen. Autofabrikanten hebben de afgelopen decennia geleerd om geen grote voorraden aan onderdelen op te bouwen. Dit ‘just-in-time’ principe bespaart kosten, maar levert de fabrikanten nu problemen op. Zo was er de afgelopen weken al snel een tekort aan onderdelen uit China en Zuid-Korea, waar het coronavirus als eerste toesloeg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Ochtend- en avondspits vrijwel volledig opgelost’
Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht. Op zichzelf is dit natuurlijk slecht nieuws voor een bedrijf dat groot is geworden met slimme software om files te vermijden. -
‘De beste auto van het jaar is tevens de goedkoopste’
De Britse consumentenorganisatie WhatCar heeft de nieuwe Dacia Sandero uitgeroepen tot ‘Auto van het jaar’. Tevens noemde het blad nog een aantal andere topmodellen in verschillende autocategorieën. -
Apocalyptische beelden: drive-in als testmethode voor corona
Landen als België, Duitsland, Korea en de Verenigde Staten hebben gekozen voor een ultrasnelle manier om te testen op het coronavirus. In navolging van fastfood-restaurants wordt massaal gekozen voor drive-ins. -
Rijksoverheid zaait verwarring in autobranche over wel of niet toestaan van proefritten
Een onzorgvuldige publicatie van de rijksoverheid heeft onrust gezaaid in de autobranche. Door aanpassing van een tekst op de corona-site van de rijksoverheid leek het ineens dat proefritten aan huis toch verboden zijn. Maar dat is niet zo. De tekst is vandaag daarom opnieuw aangepast, op aandringen van de Bovag. -
Scooterverkoop dankzij corona door het dak, steeds vaker elektrisch
Scooterdealers hebben dankzij de coronacrisis een absoluut topjaar beleefd. In totaal werden er bijna 85.000 exemplaren geregistreerd, 45 procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Eén op de vijf nieuwe scooters is elektrisch aangedreven.
-
Dit zijn de meest en minst betrouwbare tweedehands auto's van vijf tot twintig jaar oud
Veel particulieren kopen een tweedehands auto die tussen de vijf en twintig jaar oud is. De Britse vergelijkingssite WhatCar verzamelde de storingsgegevens van bijna 13.000 autobezitters. Gevraagd werd naar de aard van de storing, hoe lang de auto in de garage stond en wat het kostte om de storing op te lossen. -
Tanken in Duitsland plots prijzig: CO2-heffing maakt rondje naar de pomp over de grens duurder
Wie over de grens in Duitsland wil tanken, moet dieper in de buidel tasten. Brandstof in Duitsland is met ingang van 1 januari duurder geworden, doordat de Duitse overheid een CO2-heffing op benzine, diesel, gas en stookolie heeft ingevoerd. -
Vroom! Agenten onderscheppen ‘45 km/uur-BMW’ die 140 kilometer per uur kan rijden
Wijkagenten hebben donderdag in Groot-Ammers een ‘45 km/uur-BMW’ in beslag genomen. De reden? De auto bleek met speels gemak op de snelweg mee te kunnen.