Volledig scherm
© PZ Antwerpen

Automobilist aangehouden met voertuig dat tijdens het rijden van kenteken kan wisselen

Een auto die tijdens het rijden automatisch van nummerplaat kan veranderen: James Bond had er een, maar een inwoner van de Belgische plaats Wilrijk ook. Zijn auto werd deze week in beslag genomen door de politie van Antwerpen. 

De politie kwam de bijzondere auto op het spoor dankzij een filmpje op social media. Via een mechanisme in de auto kon de bestuurder op afstand zijn nummerplaat laten draaien naar een andere, vervalste kentekenplaat. Het doel van het mechanisme is niet volledig duidelijk, maar doorgaans hebben personen met valse nummerplaten niet de beste bedoelingen. 

Met een vervalst kenteken rondrijden is strafbaar. Je kunt er onder meer flitspalen en snelheidscontroles mee omzeilen, of voorkomen dat slimme camera’s de nummerplaat detecteren wanneer een auto bijvoorbeeld als gestolen is opgegeven. De agenten konden de echte nummerplaat, die in het filmpje op social media niet onleesbaar werd gemaakt, direct linken aan een adres in Wilrijk. 

De bestuurder van de auto werd opgepakt. De vervalste nummerplaat bleek een illegale reproductie te zijn van een bestaande plaat op naam van een wellicht nietsvermoedende inwoner van West-Vlaanderen. In de auto lagen nog twee andere vervalste nummerplaten. De auto werd bovendien al gezocht in verband met een politieonderzoek in Gent.

Bekijk hieronder de playlist met onze meest bekeken video's: