Naast de bestuurder veilig liggen slapen: de nieuwe stoel in de BMW X7 maakt het mogelijk.
Volledig scherm
Naast de bestuurder veilig liggen slapen: de nieuwe stoel in de BMW X7 maakt het mogelijk. © BMW

Autostoel wordt bed: eind dit jaar kan het in BMW X7

In een rijdende auto languit liggen slapen op de bijrijdersstoel: tot nu toe was het verboden, maar BMW heeft een stoel ontwikkeld die dit wél veilig en verantwoord maakt. Eind dit jaar is de slaapstoel verkrijgbaar in de BMW X7 en volgens de autofabrikant voldoet hij aan alle wettelijke eisen.

BMW heeft de stoel van extra zachte kussens voorzien en ook van nieuwe, in de stoel ingebouwde airbags, die de liggende passagier als het ware omarmen bij een eventuele botsing. Verder is de behuizing van de gordel niet - zoals gebruikelijk - in de deurstijl ingebouwd, maar in de stoel zelf. Gaat de stoel in de ligpositie, dan verhuist de gordel gewoon mee.

Zelfrijdend

De stoel, met een rugleuning die je tot zestig graden in een bijna volledige ligpositie kan draaien, wordt eind dit jaar leverbaar in de X7, de grootste SUV van BMW. Dat is niet zonder reden: de nieuwe stoel neemt in een auto namelijk wel veel ruimte in beslag. Hij is vooral ontwikkeld met het oog op de toekomstige generatie zelfrijdende BMW’s. Omdat straks niemand meer de auto hoeft te besturen, kunnen alle inzittenden onderweg desnoods gaan slapen. Inclusief degene die nu nog achter het stuur zit.

BMW noemt de stoel ZeroG Lounger en hij moet de passagier straks het gevoel geven dat-ie los komt van de zwaartekracht, zoals dat ook tijdens een ruimtereis gebeurt. In de zonneklep is een extra scherm voor het infotainment ingebouwd, zodat de passagier al liggend een film of tv kan kijken. Om wagenziekte te voorkomen, kunnen op het scherm ook speciaal ontwikkelde animaties worden vertoond, waardoor je bijvoorbeeld minder gauw draaierig wordt in bochten. Over de prijs van deze nieuwe optie in de BMW X7 is nog niets bekend.

BMW X7 ZeroG Lounger
Volledig scherm
BMW X7 ZeroG Lounger © BMW
BMW X7
Volledig scherm
BMW X7 © BMW
Het nieuwe beeldscherm - in plaats van de zonneklep - toont op deze foto de werking van de airbags in de slaapstoel.
Volledig scherm
Het nieuwe beeldscherm - in plaats van de zonneklep - toont op deze foto de werking van de airbags in de slaapstoel. © BMW
  1. Kia vernieuwt de Rio: meer veiligheid, hightech infotainment en slimme aandrijftechniek

    Kia vernieuwt de Rio: meer veiligheid, hightech infotain­ment en slimme aandrijf­tech­niek

    Kia heeft de Rio, een van de meest betaalbare auto's van Nederland, vernieuwd. De huidige Rio staat in de prijslijst vanaf €19.995. De fabrikant gaf de auto een facelift, maar ook zijn er nieuwe veiligheidssystemen en het infotainment kreeg een serieuze upgrade. Bovendien is dit de eerste Kia met 48 Volt milde-hybride technologie in combinatie met een nieuwe benzinemotor en ‘intelligente’ handbak met elektronische koppeling.