De weg is vrij: Duitsland heft blokkade tegen einde benzineauto op
Duitsland ligt niet langer dwars bij de uitfasering van personenauto’s op fossiele brandstoffen. Brussel en Berlijn zijn het eens geworden over het behouden van enige ruimte voor auto’s op synthetische brandstoffen.
Dit maakten Eurocommissaris Frans Timmermans en de Duitse minister van Verkeer, Volker Wissing, vanmorgen bekend. De twee hebben afgesproken dat er in de EU een nieuwe categorie voertuigen wordt gecreëerd: auto’s die uitsluitend op ‘e-fuels’ rijden. Daarmee komt een eind aan een conflict dat Brussel al een maand lang in zijn greep houdt. Komende dinsdag wordt de deal afgehamerd.
Het conflict draaide om een akkoord dat de 27 EU-landen - inclusief Duitsland - met het Europees Parlement in oktober hadden gesloten: vanaf 2035 mogen in de EU alleen nog nieuwe personenauto’s worden verkocht die geen schadelijke broeikasgassen uitstoten. Dit uitfaseren van benzine- en dieselauto’s is een hoeksteen van het Europees klimaatbeleid. Dat moet ertoe leiden dat de EU-landen in 2050 niet meer schadelijke broeikasgassen uitstoten dan de natuur aan kan. Het akkoord kwam na twee jaar onderhandelen, en hoefde alleen nog formeel te worden bekrachtigd.
Maar de kleinste regeringspartij in Duitsland, de liberale FDP, trok vorige maand die instemming op het allerlaatste moment in. De liberalen eisten dat er een uitzondering zou komen voor synthetische brandstoffen. Daarover is nog weinig bekend, behalve dat om ze te maken er veel elektriciteit nodig is. De verbrandingsmotor zou dan wel kunnen blijven bestaan. Vooral de toeleverende industrie heeft hier belang bij: zij leveren versnellingsbakken, koppelingen en al die andere onderdelen die in een elektrische auto níet meer nodig zijn. Bondskanselier Scholz stelde zich vervolgens achter de liberalen. Hij eiste dat de Europese Commissie, die eerder al had toegezegd de mogelijkheden van synthetische brandstoffen te onderzoeken, met een concreet voorstel zou komen.
Lees verder onder de video
Zeven keer meer stroom
Het was met name het Parlement dat geen rol zag voor synthetische brandstoffen. Volgens Europarlementariër Jan Huitema (VVD), die nauw betrokken was bij de onderhandelingen, is het lastig te controleren hoe ‘schoon’ die worden geproduceerd. Ook zou de bestuurder van zo’n wagen gewoon nog benzine blijven tanken en dus CO2 blijven uitstoten. Bovendien kost het maken van synthetische brandstoffen tot zeven keer meer stroom dan een auto aan de laadpaal zetten. ,,Dan heb je dus zeven keer meer zonnepanelen, windturbines of kernenergie nodig. Die luxe hebben we niet”, zei Huitema.
Of de oplossing die nu is gevonden ook in de praktijk na 2035 veel zal veranderen is de vraag. Autofabrikanten die dat willen, kunnen nu een verbrandingsmotor gaan ontwerpen die wel op synthetische brandstoffen rijdt, maar niet op benzine of diesel. Sinds het uitbreken van de rel hebben grote producenten als VW en Audi onderstreept dat ze vol inzetten op elektrisch rijden. Hetzelfde geldt voor Volvo en de Franse automerken. Alleen Porsche stelde zich achter de interventies van de verkeersminister op. Commentatoren in Duitsland legden al vanaf het begin van de rel een verband tussen nederlagen die de FDP bij regionale verkiezingen had geleden en de drang zich te profileren. FDP-minister Volker Wissing lijkt nu in elk geval tevreden. Hij twitterde zaterdagmorgen: ‘De weg is vrij! Voertuigen met verbrandingsmotor kunnen ook na 2035 op kenteken worden gezet als ze alleen CO2-neutrale brandstoffen gebruiken.’
Het akkoord dat er na 2035 alleen nieuwe auto’s mogen worden verkocht die geen CO2 uitstoten blijft dus overeind. De formele stemming daarover is nu komende dinsdag. Dan zal er een verklaring worden voorgelezen waarin staat dat nieuwe auto’s die uitsluitend op synthetische brandstoffen kunnen rijden ook zijn toegestaan, mits ze geen CO2 uitstoten natuurlijk. Het is over de tekst van die verklaring waarover Timmermans en Wissing vrijdagavond laat overeenstemming hebben bereikt.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische bakfietsen
Je ziet ze steeds meer: elektrisch aangedreven fietsen met voorop een fraai vormgegeven bak met een paar kinderen erin. Ouders zitten op een luxe zadel en trappen licht naar de bestemming. Veel veiligheidsvoorzieningen, krachtige ondersteuning. Ze worden steeds beter en meer toegespitst op hun functie. Best enigszins aan de prijs, maar veel ouders hebben het ervoor over. -
auto-expert1
Worden elektrische auto’s vaker van achteren aangereden?
Een elektrische auto gaat al remmen zodra je het gaspedaal loslaat. Maar hoe zit het dan met de remlichten? Botst bij deze auto's vaker een andere auto achterop, vraagt lezer Jan van der Vlist zich af. Auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Als je in België een auto met groen zwaailicht ziet, kun je maar beter aan de kant gaan
Het Belgische Verkeersinstituut Vias noemt ze ‘hoffelijkheidslichten’ en hoopt dat automobilisten voor auto's met zo'n lamp aan de kant gaan. Het idee voor deze groene zwaailichten komt uit Canada. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.
-
Duitsland gooit zich plotseling voor Europees verbod op benzineauto
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Meer landen sluiten zich aan bij Duits verzet tegen verbod op benzineauto
Het Duitse verzet tegen de uitfasering van personenauto’s met vervuilende brandstofmotoren krijgt steeds meer steun. Een coalitie van ‘autominnende landen’ kwam maandagavond bijeen in Straatsburg en kondigde een reeks eisen voor de Europese Commissie aan.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer