Volledig scherm
© Volerian

Deze techniek maakt propellers op vliegende auto's overbodig

Luchtvaartbedrijf Volerian werkt aan een vliegende auto waarbij de rotors zijn verruild voor een systeem van bewegende en statische vleugels. Dat meldt website De Ingenieur.

Tientallen bedrijven werken wereldwijd aan prototypes van vliegende auto's en taxi's - al dan niet onbemand. Het gaat daarbij om grote bedrijven, zoals Audi, Airbus, Google en Uber. De overeenkomst is dat ze allemaal gebruik maken van propellers of rotors. Die zijn niet alleen luidruchtig, maar bovenal gevaarlijk. Het Engelse luchtvaartbedrijf Volerian ontwikkelt daarom een totaal ­ander systeem met heen en weer bewegende vleugels. 

Volledig scherm
© Volerian

Het gaat hierbij om twee vleugels die achter elkaar in een luchtkoker staan opgesteld. De voorste vleugel wordt aangedreven en beweegt continu heen en weer, waardoor luchtwervelingen ontstaan met flinke drukverschillen. Deze stromen langs de tweede vleugel, die statisch is en zorgt voor een meer gelijkmatige luchtstroom naar achteren. Dit levert de aandrijfkracht.

Volledig scherm
© Volerian

Om een vliegtuig aan te kunnen drijven, worden tientallen van deze luchtkokers parallel aan elkaar geschakeld. De motor of motoren drijven via nokkenassen de vleugels aan. Door de luchtkokers verticaal op te stellen – waarbij de luchtstroom naar beneden is gericht – ontstaat een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Door de luchtkokers te draaien of helemaal horizontaal op te stellen, is voorwaartse aandrijving mogelijk. 

Volledig scherm
© Volerian

Vooralsnog heeft Volerian alleen twee werkende modellen van de vleugelaandrijving vrijgegeven, maar het streven is om eind 2019 de eerste ­onbemande proefvlucht uit te voeren. Volgens Volerian is het systeem efficiënt, stil en veilig. Mocht de aandrijving stilvallen, dan daalt het vliegtuig langzaam doordat de heen en weer bewegende vleugels als een ­luchtrem werken. Een korte video over de werking vind je hier.

  1. Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou
    Oproep

    Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou

    Veel ouderen staan voor de uitdaging. Voor sommigen is t appeltje eitje maar veel ouderen geeft het stress. Want niemand wil z’n auto, zelfstandigheid en vrijheid kwijt. Wij zijn op zoek naar oudere mensen die net hun rijexamen hebben afgelegd, al dan niet met goed gevolg of ouderen die binnenkort op moeten. Wilt u met ons (Magazine) praten en mogen we u fotograferen? Meld u dan mét telefoonnummer op magazine@dpgmedia.nl.