De autonome Nissan Leaf is van heel wat computers, extra beeldschermen, radars en sensoren voorzien
Volledig scherm
De autonome Nissan Leaf is van heel wat computers, extra beeldschermen, radars en sensoren voorzien © Nissan

Deze zelfrijdende Nissan Leaf heeft een ‘menselijke rijstijl’

Nissan ging 30 maanden geleden aan de slag om een zelfrijdende Nissan Leaf te bouwen met een ‘zo menselijk mogelijk’ rijgedrag. Dit The HumanDrive-project mondde onlangs uit in een autonome rit van 370 km en de redactie van website Fangio.be reed een stukje mee.

Het HumanDrive-project is gezamenlijk gefinancierd door een consortium van negen bedrijven en de Britse overheid, via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) en Innovate UK. In totaal is 13,5 miljoen Britse pond (15,93 miljoen euro) in het project geïnvesteerd. Eén van de belangrijkste partners is Hitachi Europa, dat zijn duit in het zakje deed met AI-systemen (Artificiële Intelligentie) die real-time machine-learning mogelijk maken. In mensentaal: de auto’s leren bij terwijl ze rondrijden.

370 km zonder handen

Het project richtte zich op twee onderdelen: een autonome rit van 370 kilometer (230 mijl) over Britse wegen (Grand Drive) en een proef op een testbaan om te onderzoeken hoe autonome rij-technologie ‘menselijker’ kan functioneren met behulp van machine-learning.

Onder de testauto’s waren enkele Nissan Leafs met gps, radar, lidar (laser-radar) en cameratechnologie die de omgeving interpreteren. Op basis daarvan neemt het systeem beslissingen over de manier waarop het de route volgt en hoe het obstakels en lastige situaties afhandelt. 

Bekijk in deze video hoe dat er in de praktijk uitziet.