Volledig scherm
Aston Martin DBX © Aston Martin

Dit is de Aston Martin die het merk moet redden

Bij Aston Martin hadden ze meer verwacht van hun beursgang. De koers van de Britse autofabrikant kleurde de laatste maanden echter flink rood. Gelukkig voor het merk komt er een model aan dat mogelijk het tij kan keren: de allereerste SUV.

Want SUV’s zijn nu eenmaal razend populair, ook in het hoogste segment van de markt. Merken als Porsche, Mercedes en BMW verdienen er goed geld mee. De nieuwe DBX moet voor Aston Martin dan ook worden wat de Cayenne voor Porsche heeft betekend: een moneymaker. Bovendien gingen ook andere luxe topmerken als Bentley en Rolls-Royce Aston Martin al voor.

Volledig scherm
Aston Martin DBX © Aston Martin

De DBX staat op een nieuw aluminium platform en hij wordt gebouwd in een gloednieuwe fabriek op het terrein van een voormalige luchtmachtbasis. Onder de motorkap ligt een bekende krachtbron van AMG. Aston Martin paste deze 4.0 liter grote V8 eerder toe in de Vantage en DB11. In de DBX is deze motor goed voor 550 pk en 700 Nm: ruim voldoende om deze 2.245 kilo zware SUV in 4,5 seconden naar de 100 km/u te laten sprinten. De topsnelheid is 291 km/u.

Driften

Via een negentraps automaat wordt het vermogen naar de vier wielen overgebracht. Desgewenst kan de DBX ook al zijn kracht richting de achterwielen sturen, voor de liefhebbers van ‘driften’. Luchtvering is standaard en de auto kan 45 millimeter omhoog voor terreinwerk of 15 millimeter omlaag voor sportief bochtenwerk. Bij het in- en uitstappen zakt de DBX sowieso 50 millimeter, voor het gemak. De bagageruimte is heel groot: 825 liter. En je kan het reservewiel vervangen door een waterdichte zak voor bijvoorbeeld modderlaarzen of wetsuits. Het is duidelijk: de nieuwe Aston Martin bedoeld voor het avontuur. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar reken al gauw op een ton of twee.

Volledig scherm
Aston Martin DBX © Aston Martin
Volledig scherm
Aston Martin DBX © Aston Martin
Volledig scherm
Aston Martin DBX © Aston Martin
  1. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.