Dit is de snelste Audi RS6 aller tijden
Rij-impressieHet is het ‘weapon of choice’ voor bankrovers en plofkrakers wanneer ze op boevenpad gaan. Maar ook voor brave burgers valt er mee dan genoeg te genieten in deze Über-Avant.
De monumentaal ogende RS6 is wat ons betreft dé Audi. Meer nog dan de S8 en R8 is dit de vaandeldrager van het merk. Want iconisch dik, breed, ongepolijst, berensterk en voorzien van een roffelende achtcilinder met twee turbo’s. Het is de ultieme evolutie van een modelserie die ooit begon met de Audi S2 en die de stationwagon veranderde van een auto voor aannemers tot de ultieme lifestyle scheurbak.
De populariteit van dit type auto is de laatste jaren ingehaald door de SUV, maar dat is wat ons betreft niet terecht. De Audi RS6 is namelijk niet zo protserig als een SUV en verbruikt door zijn lage carrosserie veel minder brandstof is, maar heeft wel dezelfde binnenruimte. Bovendien is de auto voorzien van alle denkbare luxe en voorzien van een bouwkwaliteit die nauwelijks te evenaren is. Het model is bovendien ‘stealth’ doordat alleen kenners de ware aard kunnen zien en met zijn vierwielaandrijving heb je altijd en overal tractie. Als kers op de taart mag je werken met een achtcilinder met twee turbo’s, waarmee je moeiteloos dikke sportwagens naar de rechterbaan duwt.
In 1993 was de S2 de eerste echt snelle Avant dankzij een 230 pk sterke 2,2-liter 20-kleps vijfcilinder turbomotor. Al snel volgden meer S- en RS-modellen. De eerste generatie RS6 kwam in mei 2002 op de markt en was leverbaar als sedan en stationwagen. De auto was destijds voorzien van een 4,2-liter biturbo V8-motor met een vermogen van 450 pk. Daarmee was de RS6 sterker dan zijn directe concurrenten de BMW E39 M5 en de Mercedes-Benz E 55 AMG.
Later volgde een uitvoering met de 580 pk sterke tiencilinder die ook door Lamborghini werd gebruikt. Het werd er qua wegligging helaas niet beter op. De RS6 was door de zware V10-motor weliswaar kogelsnel, maar ook net zo moeilijk als een projectiel van zijn ballistische baan af te brengen. Zolang het rechtdoor ging was de auto niet te verslaan, maar aan bochten had ‘ie een bloedhekel. En dus was de derde generatie RS 6 weer voorzien van een V8-motor. Ditmaal met een inhoud van 4.0-liter. Opvallend: met zijn 560 pk was het de eerste keer dat een fabrikant koos voor minder vermogen ten opzichte van zijn voorganger.
Het bleek een incident, want in de nieuwe RS6 telt de 4.0 V8 exact 600 paarden en daarmee is de powerbolide van Audi sterker dan ooit tevoren. Hoewel de RS6 overduidelijk een model is uit de A6-reeks, claimt Audi dat alleen de voordeuren, de achterklep en het dak gelijk zijn aan die van de minder sportieve A6-versies; alle andere onderdelen zijn breder, ruiger of sportiever gemaakt. Aan de dikker uitgebouwde wielkasten (vier centimeter breder aan beide kanten), de vertrouwde ovale uitlaatsierstukken, de diffuser achter en vooral de vorm van de bumpers zie je direct dat dit geen standaard A6 is.
De zwarte grille is het meest imponerend. In je achteruitkijkspiegel lijkt het alsof een reuzenhaai met opengesperde bek op je af komt zwemmen die alles opslokt wat zich voor hem bevindt. Ook de binnenzijde oogt indrukwekkend dankzij een speciaal sportstuur, met leer beklede sportstoelen en knoppen waarmee je onder meer de aandrijflijn in aparte RS-standen kunt zetten. In RS2 reageert de motor bijvoorbeeld nog heftiger dan in standje ‘RS1'. Ook leuk voor wanneer je aan het scheuren bent: de RS6 projecteert informatie over onder meer bandenspanning, koppel, vermogen, olietemperatuur, turbodruk, rondetijden en g-krachten op z’n voorruit.
Wanneer je instapt en wegrijdt, voel je meteen dat dit een sportief model is. Alles voelt strak aan en de stugge wegligging suggereert dat je ook goed bochten kunt bedwingen met dit model. De motor slaat aan met een diep, hol klinkend geluid. De Audi zet alle kleppen van de uitlaat even open bij de koude start. Formeel om de motor beter op te kunnen starten, maar het is ook een stukje auditieve borstklopperij. De koning is wakker en iedereen mag het weten.
De topsnelheid is elektronisch begrensd tot 250 km/u. Met het optionele Dynamic Pack haalt de Audi 280 km/u en met het Dynamic Pack Plus zelfs 305 km/u. Dat is voor het eerst bij de RS6. Quattro vierwielaandrijving is standaard. In de standaardconfiguratie gaat 60 procent van het vermogen en koppel naar de achterwielen. Dat kan oplopen tot 85 procent, waardoor de Audi een speelser karakter krijgt. Sprinten doet de auto ook sneller dan ooit tevoren, namelijk van nul naar honderd kilometer per uur in 3,6 seconden. Dat is 0,3 seconden sneller dan voorheen.
Om brandstof te besparen, is de auto niet alleen voorzien van 48 Volt ‘mild hybrid’ technologie, maar ook van tijdelijke cilinderuitschakeling. Bij lage tot middelhoge belasting schakelt dit systeem de cilinders 2, 3, 5 en 8 uit door de injectie en ontsteking te deactiveren en de in- en uitlaatkleppen te sluiten. Die cilinderuitschakeling levert een brandstofbesparing van 5 tot 12 procent op, zegt Audi Dat leidt tot een gemiddeld verbruik van 11,7 liter per 100 kilometer. En dan de laatste cijfers: de bagageruimte varieert van 565 tot 1.680 liter en de achterbank is in een verhouding van 40:20:40 neerklapbaar.
Maar dat is eigenlijk allemaal bijzaak. Het allerfijnste is dat je er niet alleen mee als een raket richting de einder kunt schieten, maar er ook lekker mee de bocht om kunt. Vooral geholpen door zaken als het optionele quattro sportdifferentieel. Er bestaat keus uit adaptieve luchtvering en een speciaal RS sportonderstel met stalen veren en instelbare ‘analoge’ schokdempers. De bochtsnelheden zijn enorm en als het dan toch fout dreigt te gaan, glijdt de auto veilig over zijn voorwielen naar de buitenkant van de bocht.
De enige kritiek die we konden vinden, geldt ten aanzien van de besturing. Waar een merk als BMW en Porsche erin slagen om de besturing precies de juiste ‘vlezigheid’ te geven qua gewicht, bekrachtiging en precisie, voelt ook de besturing van de RS6 in onze ogen nog wat synthetisch aan. Een belemmering qua aankoop zou het zeker niet zijn. Deze auto biedt kortom alles wat je als autoliefhebber van een auto mag verwachten. Het zou onze keus zijn wanneer we slechts één auto mochten kiezen. De prijslijst van de Audi RS6 Avant begint bij 184.360 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Van 50 naar 30 kilometer per uur in de stad: dit zijn de voor- en nadelen
In alle Nederlandse dorpen en steden gaat de maximumsnelheid omlaag. Dat is veel veiliger, maar ook een peperdure operatie. Bovendien zijn automobilisten langer onderweg. In Utrecht bijvoorbeeld ben je op sommige straten bijna dubbel zoveel tijd kwijt tijdens de avondspits. En wie gaat die nieuwe snelheden eigenlijk handhaven? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Winterstalling nodig voor je caravan? Dan heb je een probleem: ‘Wachtlijst heeft geen zin meer’
Wie op zoek is naar een stallingsplek voor zijn caravan of camper heeft een probleem. Het aantal caravans en campers is enorm toegenomen, maar het aantal plekken waar ze in de winter kunnen staan niet. Nieuwe caravaneigenaars moeten creatief zijn. -
Deze site weet direct je ideale bandenspanning
Op de website watismijnbandenspanning.nl kunnen automobilisten na invoering van hun kenteken en bandenmaat precies aflezen wat de juiste bandenspanning is voor hun auto.
-
VRAAG & ANTWOORD
Heeft een fietser naast het zebrapad ook voorrang?
‘Bij ons in Barendrecht zijn er tegenwoordig veel kruisingen waar een fietspad en zebrapad naast elkaar liggen’, aldus lezer Henk Heuvelman in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Automobilisten moeten voetgangers op het zebrapad altijd voorrang verlenen. Maar hoe zit het met de kruisende fietsers ernaast, die van beide kanten kunnen komen?’ -
-
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Zijn vrouw vindt het een achterlijke pooierbak, maar Ruud doet Pontiac Firebird zelfs voor 150.000 euro niet weg
Al 36 jaar lang geniet Ruud Waardenburg van zijn Pontiac Firebird. Een echte Amerikaanse muscle car, maar van Nederlandse bodem. Niet geïmporteerd. In die 36 jaar werd de wagen heel wat meer waard dan toen Ruud ’m kocht, maar weg gaat-ie nooit. Al krijgt Ruud er het driedubbele voor.