Volledig scherm
© REUTERS

Eerste testvlucht voor 'vliegende auto' van Boeing

Een prototype van de 'vliegende auto' van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft met succes een eerste testvlucht uitgevoerd. Het elektrische toestel past in de grotere plannen rond autonome luchttaxi's.

De test vond plaats in Manassas in de staat Virginia. De kist steeg zoals een helikopter verticaal op, bleef ter plaatse zweven en landde opnieuw. Het gaat slechts om een eerste testfase. Het is nog niet duidelijk wanneer luchttaxi's toegelaten zouden zijn of ze effectief in het verkeer komen. Verschillende bedrijven zitten evenwel in de wedloop voor de ontwikkeling van de vliegende auto. Ook aartsrivaal Airbus werkt aan een project, net als onder meer helikopterbouwer Bell of taxideelbedrijf Uber en chipproducent Intel.

Boeing is alvast tevreden met de bereikte ‘mijlpaal’. ,,In een jaar tijd zijn we van een concept-design naar een vliegend prototype gegaan", aldus technologieverantwoordelijke Greg Hyslop van Boeing.
Het toestel meet 9 meter en heeft trekjes van een sportvliegtuig met vleugels, een cockpit vooraan en een staartgedeelte, maar combineert dat met een propeller achteraan en verschillende propellers in een kader rondom, zoals bij een drone. Boeing mikt op een bereik van rond de 80 kilometer.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.