Het bij Nederlanders gewoonlijk zeer populaire tankstation van Gabriëls in Zelzate.
Volledig scherm
Het bij Nederlanders gewoonlijk zeer populaire tankstation van Gabriëls in Zelzate. © Google Streetview

Euro 95 amper een euro per liter in België, maar niemand kan ervan profiteren

Een liter Euro 95-benzine kost over de grens in België amper nog een euro, maar geen Nederlander die ervan kan profiteren door de dichte grens. Zo geldt het andersom voor Belgen die gewoonlijk goedkoper diesel tanken in Nederland.

Pomphouders net over de grens zowel in België als in Nederland zijn over het algemeen weinig spraakzaam over hoe het met hun omzet gaat. Een medewerkster van Gabriëls, dat in Zelzate een tankstation heeft waar normaal meer Nederlanders dan Belgen komen, reageert: ,,Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven, nou dan weet u het wel.” De exploitant van Total Zelzate is even kortaf. Zijn klandizie uit Nederland én België is opgedroogd.

Flinke slok

Wie denkt dat Zeeuws-Vlaamse pomphouders profiteren, komt bedrogen uit. Het woon-werkverkeer ligt zo goed als stil. Dat scheelt een flinke slok. ,,En wij missen de Belgen die anders goedkopere diesel komen tanken", vertelt een nog opmerkelijk goedgemutste Danny Mangnus, mede-eigenaar van een supermarkt en twee tankstations in Kapellebrug. ,,Ik hoop dat dit snel voorbij is.”

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.