Volledig scherm
Schokverkeerslicht in Parijs. © DRIEA

Frans ‘schokverkeerslicht’ verovert Europa

Wie in Parijs bij een voetgangersoversteekplaats het rode licht negeert, loopt kans zich bijna letterlijk dood te schrikken. Nu wil ook Duitsland deze ‘schokverkeerslichten’ introduceren.

Het negeren van het rode licht als voetganger wordt in Parijs - als je pech hebt - ‘beloond’ met het geluid van piepende banden van een keihard remmende auto. Het verkeerslicht staat er al sinds 2017 en is het uitvloeisel van een campagne van het Parijse vervoersbedrijf DRIEA. 

De Duitse partij FDP wil het 'schokverkeerslicht’ ook in Duitsland invoeren. ,,Elk jaar verongelukken tientallen voetgangers in München omdat het rode licht wordt genegeerd”, zegt gemeenteraadslid Thomas Ranft. ,,We moeten dit idee uit Parijs overnemen om voetgangers op te voeden.”

‘Don’t risk looking death in the face’, oftewel: ‘loop niet het gevaar de dood in de ogen te kijken’ is de naam van de campagne die is bedoeld om Parijse voetgangers te waarschuwen voor de gevolgen van het negeren van het rode licht. Ieder jaar raken 4500 inwoners van Parijs hierbij gewond, of erger.

Zodra een voorbijganger het kruispunt bij rood licht oversteekt, klinkt via luidsprekers uit een billboard keihard het geluid van piepende autobanden. Ondertussen worden de reacties van de overtreders vastgelegd door een camera - en iets later weergegeven op een videoscherm aan de overkant. 

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto