Geen woorden maar laden: het aantal laadpalen langs de snelweg gaat drastisch omhoog
Binnen vijf jaar moeten langs alle Europese snelwegen laadstations voor elektrische auto's beschikbaar zijn. De maximale afstand tussen twee stations wordt 60 kilometer. Ook het aantal waterstofvulpunten, met name voor vrachtwagens, moet omhoog: eind 2030 om elke 200 kilometer.
Daarover hebben onderhandelaars van de 27 EU-landen en het Europees Parlement vanmorgen vroeg een akkoord bereikt. Het moet de komende weken nog worden goedgekeurd, maar dat is doorgaans een formaliteit. De afspraak is onderdeel van het Europese pakket klimaatmaatregelen dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in 2030 moet halveren, en in 2050 moet terugbrengen tot vrijwel nul.
De nieuwe Verordening voor de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR), zoals de officiële naam luidt, heeft tot doel in de hele EU een minimum aan oplaad- en tankinfrastructuur beschikbaar te maken, zodat bestuurders altijd hun bestemming kunnen bereiken.
Betalen aan de paal moet ook toegankelijker en transparanter worden, zo heeft de EU met zichzelf afgesproken. Niet alleen met de speciale laadpasjes, maar ook met bankpas en creditcard. Ook de prijs moet duidelijker worden weergegeven: nu weet de bestuurder van een elektrische auto op het moment zelf vaak niet welk bedrag hij precies betaalt.
lees verder onder de video
Duidelijk signaal
,,We geven hiermee een duidelijk signaal af: burgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over het vinden van laad- en tankstations voor hun elektrische of brandstofcelauto”, zei de Zweedse minister van Infrastructuur, Andreas Carlson, die de onderhandelingen leidde.
Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD), medeonderhandelaar op dit dossier, is ‘ontzettend blij’: ,,Hiermee zijn we de juiste weg ingeslagen naar niet minder, maar wel schoner rijden, varen en vliegen. Geen woorden, maar laden”, zegt de uit Rotterdam afkomstige transportspecialist.
Slechts 1 procent van de auto's die in de EU rondrijden is volledig elektrisch, maar elektrisch rijden maakt sinds 2018 wel een sterke groei door. In 2019 was van alle nieuwe personenauto's die in de EU werden verkocht zo'n 2 procent volledig elektrisch. In 2020: 5 procent. In 2021: 9 procent. Vorig jaar: 12 procent.
Naast voorstellen voor het wegverkeer bevat de deal ook doelstellingen voor de scheepvaart en luchtvaart. Zo moeten de grotere Europese havens vanaf 2030 een walstroomvoorziening voor schepen aan de kade hebben.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video's
‘Goedkopere wasprogramma's vaak beter dan de duurste’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Veel automobilisten weten niet hoe hard je hier mag rijden
Borden met de aanduiding woonerf geven nog steeds niet goed aan dat daar een maximumsnelheid aan is verbonden. Velen hebben tijdens hun rijles wellicht geleerd dat hier ‘stapvoets’ moet worden gereden, maar hoe hard is dat precies? -
Rij-ei met koelkastdeur ‘scheurt’ straks ook door Nederland
De elektrische Microlino komt uit Zwitserland, maar wordt gebouwd in Italië met vooral Duitse onderdelen. De guitige stadsrakker is binnenkort ook te koop in Nederland, maar een koopje wordt het niet.
-
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
-
-
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen van meer dan 3500 euro. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer