De Cadillac die van Freddy Heineken zou zijn geweest, werd vorige week geveild.
Volledig scherm
De Cadillac die van Freddy Heineken zou zijn geweest, werd vorige week geveild. © BVA Auctions

Geveilde ‘Heineken-Cadillac’ was nooit van bierbrouwer en blijkt slechts 3500 euro waard

De ‘gepantserde Cadillac van Freddy Heineken’ die vorige week werd geveild voor 56.000 euro, is volgens zakenblad Quote nooit in het bezit van de bierbrouwer geweest. Volgens een voormalige eigenaar is de auto daardoor geen 56.000 maar slechts 3500 euro waard.

Tijdens de veiling van BVA Auctions viel de hamer pas bij 56.000 euro voor de gepantserde Cadillac Fleetwood die van Freddy Heineken zou zijn geweest. Het klopt dat Heineken - nadat hij in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer was ontvoerd - een gepantserde Cadillac Fleetwood kocht die hij compleet liet bepantseren. Alleen was het niet deze, zo blijkt uit onderzoek van zakenblad Quote. Dat wordt tegenover Quote ook bevestigd door een woordvoerder van Heineken Holding.

Heineken-claim

Door de Heineken-claim van het veilinghuis steeg de prijs tot maar liefst € 56.000. Quote voert echter Ton Thies aan, die beweert dat de geveilde auto nooit toebehoorde aan de bierbrouwer. Hij kocht de auto naar eigen zeggen ooit van Heineken via diens toenmalige hoofd beveiliging wereldwijd, Frits Bijvoet. Uiteindelijk zou Thies de auto via oliebaron Henk Vietor - met toestemming van Heineken - hebben verkocht aan een Russische minister.

Detective

Ton Thies beweert in het zakenblad dat hij indertijd twee nieuwe Cadillacs heeft laten bepantseren bij de Italiaanse firma Boneschi. Volgens Thies is de door BVA geveilde auto een van deze twee modellen. De echte gepantserde Cadillac van Freddy Heineken zou ook Heineken-groen zijn geweest en niet donkerblauw, zo stellen meerdere bronnen. BVA Auctions zegt een detective in de arm te hebben genomen om de zaak te onderzoeken.

Kijk hier naar onze best bekeken video's

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.