Volledig scherm
PREMIUM
Loont tanken in Duitsland? © Rik Bors

Goedkoop tanken over de grens? Bij deze afstanden loont het al om ervoor om te rijden

Nu de brandstofprijzen bijna op recordhoogte zijn, is de verleiding voor veel automobilisten groot om de grens over te rijden. Volgens Duitse pomphouders komen mensen zelfs al uit Arnhem om te profiteren van de lagere prijs voor Euro 95, en dan ben je al gauw - enkele reis - 30 kilometer onderweg. Is dat echt wel de moeite waard? Tot wanneer heb je voordeel van het omrijden voor goedkopere brandstof? De Gelderlander zocht het uit.

We berekenen het omslagpunt op basis van twee verschillende tarieven, namelijk de adviesprijs in Nederland voor een liter Euro 95: 1,815 euro. Die prijs wordt met name gerekend door tankstations op A-locaties zoals langs drukke snelwegen.

Omdat de meeste pompstations in ons land onder die adviesprijs zitten, rekenen we ook met een tarief dat een dubbeltje goedkoper is, dus 1,715 euro. Voor de Duitse tarieven gaan we uit van de adviesprijs die daar geldt: 1,519 euro. We houden in deze vergelijking geen rekening met eventuele afschrijving van de waarde van de auto per kilometer.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.