Hoe Kia cooler wordt: op pad met de spraakmakende en ambitieuze EV6
VIDEO / TESTNaast een ruime, elektrische gezinsauto is de Kia EV6 vooral een model dat uit z’n voegen barst van ambitie. Voor het eerst op pad met de coolste Kia ooit.
Wie op zoek is naar een grote, elektrische gezinsauto heeft er binnenkort nóg een keuze bij. Het Koreaanse merk Kia parkeert over enkele maanden de nieuwe EV6 naast bestaande concurrenten zoals de Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4 en Volvo XC40 Recharge. Al die modellen zijn stuk voor stuk in trek, vooral omdat ze veel ruimte en praktische eigenschappen koppelen aan de lage fiscale bijtelling die nog steeds geldt op volledig elektrische auto’s. Maar grote familie-SUV’s op batterijen delen hun mindere kanten ook: ze zijn veelal zwaarlijvig, rijden daardoor bovengemiddeld log en hebben vaak een wat ingetogen uiterlijk.
In dit druk bevochten speelveld staan twee andere modellen te trappelen die hun zaken duidelijk anders aanpakken. De Hyundai Ioniq 5 is inmiddels leverbaar en hoewel die elektrische gezinsauto ook ruim (en zwaar) is, kan je zijn scherpe uiterlijk alles behalve ingetogen of doorsnee noemen. Nu volgt Kia met de EV6 en hoewel die onderhuids veel onderdelen deelt met de Ioniq 5, slaat Kia ook ten opzichte van z’n zustermerk een heel andere weg in.
Met name de uitstraling en de proporties van de EV6 wijken af. Met een hoogte van 1.55 meter is de Kia maar liefst negen centimeter lager dan de Ioniq 5 en de Volkswagen ID.4 en wanneer je de auto voor het eerst in de buitenlucht ziet, oogt hij duidelijk gestroomlijnder en sportiever dan de meeste concurrenten. Dat is een doordachte en heel bewuste keuze van Kia: zijn gelikte voorkomen maakt de EV6 misschien niet de handigste gezinsauto op de markt, waarover verderop meer, maar wél onderscheidend en karaktervol. En laat dat nu net de bedoeling zijn.
Van kopie naar koploper
De afgelopen decennia heeft Kia al laten zien dat het merk over enorme ambitie beschikt én de juiste middelen weet aan te wenden om die plannen te verzilveren. Zo’n twintig jaar geleden boden de Zuid-Koreanen nog auto’s aan die uitblonken in middelmatigheid: kent iemand de Sephia, Joice en Mentor nog? Dat was niet best. Een jaar of tien terug schakelden de Koreanen al eens flink op met auto’s zoals de Cee’d, Sportage en Picanto: die modellen kopieerden hoofdzakelijk wat andere merken deden, maar dan wel érg goed en vaak stukken goedkoper. Het bezorgde Kia in ons land veel trouwe klanten en een solide plaats in de top van de verkoopstatistieken.
Het volgende hoofdstuk is aan de EV6: met deze auto wil Kia bewijzen dat het vanaf nu echt bij de grote jongens hoort. Of zelfs nog beter is dan de grote jongens. Dat doet het merk – naast het creëren van herkenbaarheid en onderscheidend vermogen – voor een belangrijk deel met technologie: de EV6 en Hyundai Ioniq 5 delen zoals gezegd veel techniek en kunnen met 800 volt laden, waar de meeste elektrische auto’s op 400 volt blijven steken. Dat levert razendsnelle laadtijden op: mits je de juiste laadpaal vindt kun je bij een maximum snelheid van 240 kilowatt tachtig procent acculading in zo’n twintig minuten ‘bijtanken’. Een Volkswagen ID.4 redt maximaal 125 kilowatt en doet daar zomaar twee keer zo lang over.
Dankzij een speciale lader beschikt de EV6 eveneens over ‘Vehicle-to-Load’ waarbij je andere elektrische apparaten (zelfs andere e-auto’s) kunt opladen, terwijl hij ook is voorbereid op ‘Vehicle-to-Grid’. In dat laatste geval dient je auto bijvoorbeeld als extra stroomvoorziening voor je huis: dat kan een belangrijke schakel worden in de ondersteuning van het energienet in de toekomst. Zo zijn Kia en Hyundai opgeklommen van Koreaanse kopieermachines naar koplopers op technologisch vlak. Bij veel concurrenten worden dit soort functies immers hooguit nog aangekondigd in dromerige wolkjes in de folder.
Scherper
Prettig aan de EV6 is dat hij, ondanks alle foefjes aan boord, niet vergeet om een handige gezinsauto te zijn. Zo is het ruimteaanbod riant, zij het niet zo enorm als in de Hyundai Ioniq 5 die met minimaal 527 liter precies 37 liter meer bagage mee kan nemen dan de Kia. Ook kan je, in het geval van de geteste AWD-versie met twee elektromotoren en het grote accupakket van 77 kilowattuur, een flinke geremde aanhanger van 1600 kilo trekken. Op de achterbank is de hoofdruimte iets minder dan in de Ioniq 5, Skoda, VW of bijvoorbeeld een Aiways U5.
Ze delen hun bodemplaat, maar ten opzichte van de Hyundai Ioniq 5 is de afstand tussen de voor- en achteras (de wielbasis) bij de Kia exact tien centimeter minder indrukwekkend. Er blijft nog steeds heel veel plek over dus daar merk je vrijwel niets van, tenzij je vaak héle lange passagiers mee neemt. Voorin zijn de verschillen des te duidelijker: waar je in de Hyundai een zo ruim mogelijke werkplek voor je ziet, wekt de Kia juist meer een cockpitgevoel op. De twee 12,3 inch schermen staan niet afstandelijk recht op het dashboard, maar krommen gemoedelijk om de bestuurder heen. Er staat geen verschuifbare bak tussen de voorstoelen, maar de Kia heeft een klassieke, hoge tunnelconsole zoals we dat kennen van ‘gewone’ auto’s.
De ergonomie is beter in de Kia, dankzij slimmer geplaatste toetsen voor onder meer de stoelventilatie en stuurverwarming. De Hyundai heeft die functies desgewenst ook, maar in de Ioniq 5 zit je vaker in het menu te speuren om ze te bedienen. De EV6 schiet minder ver door in z’n versimpeldrift – of opruimwoede, zo je wilt – en dat is prettig voor de gebruiksvriendelijkheid. Al heeft de extreem ruimtelijke werkplek van de Hyundai ook wel zijn charmes. De twee zustermodellen verschillen dus meer van elkaar dan je wellicht denkt en dat is een goede keuze: ze bieden voor elk wat wils maar zodra je in de Kia stapt, weet je: dit is het sportievere broertje van de familie.
Die insteek voel je verrassend goed bij het rijden. Waar de Ioniq 5 vooral érg comfortabel is, heeft de EV6 een sneller reagerende besturing en steviger afgestelde wielophanging. Opnieuw een bewuste keuze van Kia, beaamt onderstelontwikkelaar Daniel Junker: ,,We gebruiken inderdaad andere schokdempers, die reageren op de frequentie van de trillingen die het wegdek doorgeeft. Dat geeft de auto een rustig karakter bij soepele bewegingen (bijvoorbeeld bij lage snelheden of op de snelweg, red.) maar ook een betere wendbaarheid en meer controle bij meer uitdagende omstandigheden. Ik denk echt dat onze klanten het verschil nog voelen met een blinddoek om, ook als leek pik je het Kia-karakter er zó uit.”
Op slechter wegdek is hij wat stug, maar dankzij deze onderstelaanpassingen voelt de EV6 inderdaad níet aan als de zoveelste afstandelijke lounge annex huiskamer op wielen. Hij weegt nog altijd meer dan twee ton maar stuurt alert, evenwichtig en zelfs een tikkeltje speels. Ook op dit vlak vaart deze Kia dus zijn eigen koers en dat is welkom in deze klasse. De kennismaking met dit nagenoeg afgeronde prototype was erg kort, maar de eerste indruk belooft dus veel voor de echte introductie later dit jaar.
Meer weten over de Kia EV6? Bekijk hier alle informatie over deze auto in de database van AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test: Tesla’s succesnummer is vernieuwd, maar de Model 3 moet waken voor kapers op de kust
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste e-fatbikes
Stoer design, strak, tikkeltje smart. Innovatief ook en met trendy kleuren: zo karakteriseren de fabrikanten de lifestylefiets. Maar nuttig in het dagelijks gebruik zijn ze net zo goed. Voor jongeren die willen blitsen brengen ze de e-fatbikes: brede banden, hoog profiel plus dik, aluminium frame. Ze ogen gelikt en snel. Marco van Koppen (51) probeerde er een, in het volle besef dat blitsen er misschien in zat, maar jonger worden niet. De beide categorieën overlappen elkaar enigszins. Verder hebben we gekeken of er in 2023 nieuwe ontwikkelingen zijn in de e-bikes. Zo snel als in het afgelopen decennium zal het toch niet meer gaan? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.”
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Dit is de maximale snelheid voor je camper in Europa
Op de heenreis hebben vakantiegangers vaak niet zo'n haast, maar wanneer de vakantie erop zit willen de meesten graag snel thuis zijn. Dan is het goed om te weten wat de maximale snelheid voor je camper in Europa is. -
TEST / VIDEO
Test: Is alleskunner Hyundai Ioniq 5 de beste elektrische auto van 2021?
Hyundai pakt enorm uit met de nieuwe Ioniq 5. In tegenstelling tot de cijferloze Hyundai Ioniq is deze ‘5’ alleen nog maar elektrisch te rijden. De papieren van deze ruime gezinsauto zijn bijzonder goed, maar maakt hij z’n beloftes ook waar in de praktijk? Deze eerste test met het productiemodel geeft uitsluitsel.