Volledig scherm
© ANP

‘Hoe kunnen kentekens in Nederland zo verschillen?’

VRAAG & ANTWOORD,,Hoe komt het dat ik nieuwe auto’s met verschillende soorten kentekens zie? Sommige kentekens beginnen met een cijfer, meestal een 1, maar andere kentekens beginnen met een letter, de G of H”, aldus lezer Bert Wubbolts.

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Vorig jaar augustus is voor personenauto’s een nieuwe kentekenserie ingevoerd die begint met één letter. Ziet u een auto waarvan het kenteken met een cijfer begint, dan dateert die nog uit de serie die van 2013 tot 2015 is toegepast. Verder hebben lichte en zware bedrijfsauto’s én auto’s in het grensverkeer hun eigen kentekenseries. 

Overigens is de nieuwe kentekenserie voor personenauto’s vorig jaar niet begonnen met de letter A, maar met de G. Klinkers als A en E zijn namelijk niet toegestaan (uitgezonderd AA voor het Koninklijk Huis). Verder is de B gereserveerd voor zware bedrijfsauto’s en de C mag niet, om verwarring met een nul te voorkomen. De D en F zijn bestemd voor brom- en snorfietsen.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.