Volledig scherm
© Shutterstock

Moet een elektrische auto geen geluid maken?

Vraag & AntwoordOnlangs zag ik op tv een reportage over kinderen die het verkeersexamen hadden afgelegd. Gevraagd naar wat ze het lastigst vonden, zeiden meerdere kinderen: elektrische auto’s, want die hoor je niet aankomen. Ik heb mij daar ook al vaak over verbaasd. Waarom worden elektrische auto’s niet voorzien van geluid? -T. Heidenis

Veel elektrische auto’s produceren al bij lage rijsnelheden een kunstmatig geluid om andere weggebruikers te waarschuwen. Vanaf 1 juli moeten alle nieuw toegelaten elektrische auto’s zo’n waarschuwingssysteem hebben. De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u klinkt. Daarboven maken banden zo veel geluid dat je een auto sowieso hoort aankomen. Een schakelaar om bijvoorbeeld ‘snachts toch geruisloos door een woonwijk te kunnen rijden, blijft toegestaan.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
    Interview

    Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

    Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.