Volledig scherm
Tesla Model 3. © Tesla

Nederland grootste afzetmarkt voor Tesla in Europa

Noorwegen was traditioneel gezien de beste Europese afzetmarkt voor Tesla, maar door een eindsprint haalt Nederland het Scandinavische land op de valreep in.

In Noorwegen zijn zes op de tien auto's voorzien van elektrische aandrijving. Dat komt door de vele financiële voordelen die elektrisch rijden daar traditioneel gezien met zich meebrengt door overheidssubsidies. Het is dus niet verrassend dat het Amerikaanse merk Tesla het daar goed doet. In november werden er bijvoorbeeld 546 Tesla's verkocht.

Toch is er een land dat het nóg beter doet. In Nederland verandert per 1 januari de wetgeving rond de voordelen van elektrisch rijden en dus is er qua verkoop sprake van een ware eindsprint voor Tesla. Met als resultaat dat hier in november maar liefst 4116 Tesla’s werden verkocht.

Daardoor haalt Nederland Noorwegen ook in als het gaat om de verkoopcijfers van januari tot en met november. In totaal is de score nu 18.460 Tesla’s voor Nederland, tegenover 17.403 inschrijvingen in Noorwegen. Volgend jaar zal het Scandinavische land het vast weer beter doen, maar de kans is groot dat er in december nóg meer Tesla’s worden afgeleverd in Nederland. 

Het gaat bij de verkooppiek vooral om de ongeveer 48.000 euro kostende Tesla Model 3, die net onder de grens van de 50.000 euro blijft. Daarmee profiteren de eigenaren van een zakelijk gereden Tesla volledig van de fiscale voordelen voor elektrische auto's tot 50.000 euro. Per 1 januari gaat die regeling op de schop.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

 1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
  VRAAG & ANTWOORD

  Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

  Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk
 2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”