Opel Insignia, miskende alleskunner
Rij-impressieMet een nauwelijks zichtbare facelift wil Opel het leven van de Insignia verlengen. Helaas ziet de toekomst er niet erg rooskleurig uit voor deze prettig rijdende en prima ogende zakensedan.
Delen per e-mail
De klassieke zakensedan, die decennia lang het straatbeeld bepaalde, is ingehaald door de tijd. Automobilisten willen hoog zitten en stoere kenmerken. Niemand wil nog een saaie rechttoe-rechtaan sedan met een traditionele benzine- of dieselmotor. Zeker niet nu plug-in hybrides en volledig elektrische cross-overs met minder bijtelling je om de oren vliegen.
'Boomer’
Modellen als de Opel Insignia zijn een beetje de ‘boomer’ (als je niet weet wat het betekent ben je er zelf een) onder de auto’s met – indien gewenst – een lekker nagelende dieselmotor, een achterkant die in sedanvorm weinig flexibliteit mogelijk maakt als het gaat om het vervoeren van grote voorwerpen en een niet al te dynamische en jeugdige uitstraling. En dan heeft de Insignia ook nog de pech dat zijn wieg niet in Stuttgart, Ingolstadt of München staat, want als er nog zakensedans verkocht worden, zijn het vaak producten van Mercedes, Audi en BMW.
In de jaren negentig werden van de Opel Vectra - de voorganger van de Insignia - soms meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijk: van de Insignia zijn er dit jaar slechts 600 de showroom uitgereden. Dat is jammer, want de Insignia ziet er prima uit en rijdt zo mogelijk nog beter. Het uiterlijk is lang niet slecht en als stationwagon doet ‘ie wel wat denken aan de Volvo V90 en de BMW 5 Serie.
84 leds
De Opel Insignia kwam in 2008 op de markt en na een tussentijdse facelift kwam in 2020 het huidige model op de markt. Deze auto is daar weer de facelift van en die wijzigingen zijn ingetekend met een fineliner. De wijzigingen blijven beperkt tot fijner gesneden koplampen met led-verlichting die nu 84 leds telt in plaats van 16, een sierstrip in de bredere grille en andere uitlaatsierstukken aan de achterzijde.
Onderhuids is er wel het een en ander gewijzigd. Zo wordt de auto, die leverbaar is als sedan (Grand Sport) en stationwagon (Sports Tourer), aangedreven door nieuwe, extra efficiënte benzine- en dieselmotoren. Ook helpen nieuwe transmissies met een lagere inwendige wrijving het verbruik te reduceren, terwijl ze het comfort verhogen. Een actieve, afsluitbare grille verlaagt de luchtweerstand. In vergelijking met zijn voorganger is het brandstofverbruik tot wel 18 procent verlaagd en behoort de nieuwe Insignia tot de zuinigste auto’s in zijn segment.
Head-up display
Het nieuwe model is voor het eerst voorzien van een digitale achteruitrijcamera. Gecombineerd met het op radar gebaseerde waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer achter de auto verhoogt dat de verkeersveiligheid. Ook zaken als Front Collision Warning met voetgangersherkenning, Automatic City Emergency Braking en een Head-up Display zijn standaard. De Insignia biedt ook uitstekende connectiviteit via een infotainmentsysteem met touchscreen. Een inductielader voor draadloos opladen van geschikte smartphones en eCall behoren tot de vele opties.
We reden met de 2.0 viercilinder benzinevariant, die 200 pk sterk is en dat is ruim voldoende. De Insignia ontpopt zich tot een goedmoedige, comfortabele en fijn rijdende metgezel. De vering is soepel, de besturing is licht maar biedt voldoende gevoel en lijkt alleen wat vaag rond de middenstand. Het onderstel is zelfs vermakelijk en speels en je voelt goed wat er onder je gebeurt. Helaas klinkt de viercilinder motor niet erg sportief. Ook schakelt de versnellingsbak niet erg snel en komt soms weifelend over, alsof ‘ie niet weet welke van de negen versnellingen ‘ie moet kiezen. Handmatig schakelen met de knoppen achter het stuur maakt het al iets beter, maar de plastic knopjes zijn klein en de tactiele beleving is niet erg sportief te noemen.
Riante beenruimte
En dus gaan we de auto maar weer besturen als ware het een GT. Dat past de auto beter. We genieten van de stilte aan boord en van de soepele motor en flexibele motor. De auto helt nauwelijks over in de bochten en dat komt ook door het relatief lage gewicht van zo'n 1500 kilogram. Andere pluspunten zijn de riante hoofd- en beenruimte achterin, de enorme bagageruimte en het zakelijke, maar sfeervolle dashboard, dat heerlijk analoog is met zijn vele knoppen die geen enkele uitleg behoeven.
Qua motoren is er veel veranderd. De oude 1,5-liter benzinemotor maakt plaats voor een nieuwe 2,0-liter turbomotor met 200 of 230 pk, waarbij de laatste is voorbehouden aan de GSi. Ook de 1.6 CDTI-diesel wordt vervangen door een 1,5-liter driecilinder met 122 pk en een 2,0-liter viercilinder met 174 pk. De 2,0-liter benzinemotoren zijn de eerste Opel-motoren met cilinderuitschakeling. Als de bestuurder het volledige vermogen niet gebruikt, deactiveert de variabele nokkenas twee cilinders om het brandstofverbruik extra te reduceren. Verder kunnen klanten kiezen voor een handgeschakelde zesversnellingsbak en een 8- of 9-traps automaat.
Vanaf € 39.900
De nieuwe Insignia is er vanaf € 39.399,- en staat nu al bij de Opel-dealer. Dat is helaas de prijs voor de driecilinder dieselmotor. De minst dure benzineversie kost dankzij de nieuwe 2.0 liter motor maar liefst 44.199 euro. Dat is ruim tienduizend euro duurder dan de beginprijs van de vorige Insignia 1.5 Turbo, die voor minder dan 34.000 euro in de prijslijsten stond. Opel heeft naar eigen zeggen geen plannen voor een goedkopere benzineversie onder de 2.0.
Ben je op zoek naar een tweedehands Opel Insignia, klik dan hier voor het aanbod op Gaspedaal.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Mondkapje aan binnenspiegel gevaarlijk voor motorrijders’
Motorrijders roepen automobilisten op om mondkapjes niet meer aan hun binnenspiegel te hangen. Dit maakt motorrijders, fietsers en bromfietsers maar ook voetgangers ‘onzichtbaar’, vrezen zij. Volgens de redactie van online motormagazine Motor.NL zorgt het voor gevaarlijke situaties. Maar in Nederland is het niet verboden. -
Automobilist gepakt die 87 kilometer te hard over A12 scheurt: ‘Was toch rustig op de weg’
Politie Zoetermeer heeft vanochtend vroeg een automobilist in de kraag gevat die als een raket over de A12 richting Gouda scheurde. De bestuurder is opgepakt, zijn rijbewijs werd ingenomen. -
Autotest Test Opel Insignia Sports Tourer: Reus maakt indruk
De Opel Insignia Sports Tourer is een reus van een stationwagon. Maar biedt hij ook echt meer auto dan zijn concurrenten? -
In deze door oliestaat gebouwde miljoenenstad is geen auto te vinden
Saoedi-Arabië is een van de grootste olieproducenten ter wereld. Vreemd genoeg gaat het koninkrijk nu de ultieme eco-stad bouwen - 170 kilometer lang, autovrij en zonder wegen. -
Afghanistan gaat ‘prostitutienummer 39' van kentekenplaten weren
De Afghaanse autoriteiten doen nummerborden in de ban met het nummer 39. Dat nummer wordt al lange tijd in verband gebracht met prostitutie. Daardoor kleeft zo’n stigma aan de ‘39' dat Afghanen naar verluidt flinke sommen smeergeld betalen om het niet op hun kentekenplaat te krijgen.
-
Vroom! Agenten onderscheppen ‘45 km/uur-BMW’ die 140 kilometer per uur kan rijden
Wijkagenten hebben donderdag in Groot-Ammers een ‘45 km/uur-BMW’ in beslag genomen. De reden? De auto bleek met speels gemak op de snelweg mee te kunnen. -
Opel durft de sportiviteit weer aan
Enkele jaren geleden had Opel nog een oubollig en suf imago. Maar tegenwoordig maakt het merk weer spannende modellen en nu durft het zelfs zijn sportieve label GSi te herintroduceren. De Opel Insignia heeft de primeur. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.