Volledig scherm
Mercedes-Benz 300 CD. © Dailyturismo.com

Overheid ‘vergeet’ alleroudste diesels bij invoering roettax

Eigenaren van een oudere dieselauto betalen vanaf 1 januari een toeslag van 15 procent op de wegenbelasting. Maar de alleroudste diesels worden hierbij gespaard, omdat deze auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Omdat oudere dieselauto’s vervuilende fijnstof uitstoten, moeten eigenaren van diesels die meer dan vijf milligram fijnstof per kilometer uitstoten flink bijbetalen. In de praktijk komt het neer op zo'n 225 euro per jaar. De overheid doet dat naar eigen zeggen om het financieel interessanter te maken om een schonere auto te kopen. 

Maar voor auto’s van 40 jaar en ouder die onder de oldtimerregeling vallen, hoeft in de basis al geen houderschapsbelasting betaald te worden. Vijftien procent van nul is namelijk nul en dus geldt de fijnstoftaks voor dit soort auto's niet. Volgens de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) zijn er echter toch eigenaren die een aankondiging van de toeslag hebben ontvangen. 

Het ministerie heeft in een reactie aan de KNAC laten weten dat deze aankondiging onterecht is. De alleroudste diesels blijven bij de nieuwe roettax-regeling dus compleet buiten schot. Waarschijnlijk omdat de overheid redeneert dat 40 jaar oude dieselmotoren nauwelijks mee kunnen komen met het moderne verkeer, maar het kan ook zijn dat voor deze stokoude diesels nog aanvullende maatregelen volgen.

  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.