Volledig scherm
© Lamborghini

Peperdure sportwagen uit film 'The Italian Job’ duikt na 50 jaar weer op

De Lamborghini Miura is een geliefde auto bij de verzamelaar, ook omdat er slechts 764 zijn gebouwd. Maar dit oranje exemplaar is extra bijzonder, omdat de auto een halve eeuw na ‘The Italian Job’ is geïdentificeerd als dé auto uit de film. 

In de iconische openingsscène uit de film The Italian Job uit 1969 rijdt dief  Roger Beckerman - gespeeld door acteur Rossano Brazzi - over de Sint-Bernhardpas tussen Zwitserland en Italië. Hij doet dat in een prachtige Lamborghini Miura, totdat hij tegen een graafmachine botst en - zogenaamd - in het ravijn wordt geduwd. In werkelijkheid ging het hierbij om een reeds eerder gecrashte Miura.

Volledig scherm
© Lamborghini

Wat er daarna met de echte auto gebeurde was tot nu toe onbekend, want de Miura P400 die werd gebruikt voor deze glorieuze rit was maar liefst vijf decennia lang vermist.
Wat ze bij Lamborghini wél wisten, was dat de Miura in kwestie aan het einde van de opnames eind jaren zestig werd teruggebracht naar de fabriek, om te worden klaargemaakt voor levering aan zijn eerste eigenaar, een Italiaan uit Rome. Daarna loopt het spoor dood.

Volledig scherm
© Lamborghini

De erfgoedafdeling Polo Storico van Lamborghini heeft onlangs echter de Miura P400 op deze foto's - met chassisnummer 3586 0 - geïdentificeerd als de originele auto die is gebruikt in de Paramount Pictures-film. Op dit moment maakte de auto deel uit van de Kaiser-collectie in Vaduz (Liechtenstein). De eigenaar, Fritz Kaiser, liet zijn auto bekijken door Lamborghini toen hij vermoedde dat zijn auto wel eens de filmauto kon zijn.

Volledig scherm
© Lamborghini

Een van de personen die de Miura heeft geïdentificeerd als auto die in The Italian Job is gebruikt, is voormalig medewerker Enzo Moruzzi, die niet alleen de auto op de set heeft afgeleverd, maar ook in alle opnamen voor de film heeft gereden. ,,We hebben alleen de witte stoelen voor de opnames vervangen voor zwarte, omdat de auto nieuw moest blijven", aldus Moruzzi.

Volledig scherm
© Lamborghini

De Miura is een van de eerste supersportwagens ooit. De tweedeurs coupé is voorzien van een 4,0-liter V12-motor, die 370 pk sterk is. Hoe de auto via de eerste eigenaar uit Rome uiteindelijk in Liechtenstein is beland, wordt op dit moment uitgezocht. Feit is in ieder geval wel dat de waarde van de Miura - die zo rond de twee miljoen euro ligt - minimaal is verdubbeld door de recente ontdekking. 

Bekijk hier de openingsscène van The Italian Job: