Volledig scherm
Onderdeel van de truc is het tonen van een auto met ingeslagen autoruit of andere braakschade © Gendarmerie de la Haute-Garonne

Politie: pas op voor ‘Ierse oplichterstruc’ langs Franse snelweg

De Franse politie waarschuwt voor oplichters die met een meelijwekkend verhaal geld proberen te ‘lenen’ omdat ze zogenaamd net zijn beroofd en niet meer naar huis kunnen.

De parkeerplaatsen langs de Franse Autoroute worden door Nederlanders veel gebruikt als rustplaats onderweg. Maar naast een kop koffie en een croissant, zijn op deze plekken helaas ook oplichters te vinden, die hun slachtoffers soms honderden euro's aftroggelen. Het gaat hierbij in de regel om Ierse of Britse oplichters.

De afgelopen weken is bij de Franse gendarmerie meermalen melding gemaakt van mensen die slachtoffer werden van de zogenaamde ‘Ierse oplichterstruc’. De zwendel werkt als volgt: vakantiegangers worden op de parkeerplaats benaderd door een verwilderd kijkende man of vrouw, die in perfect Engels uitlegt dat hij of zij en haar familie zojuist zijn uitgekleed door enkele gewetenloze dieven. Hierdoor kunnen ze niet terugkeren naar eigen land en dus vragen ze of je hen geld kunt lenen. 

Overtuigend

In eerste instantie denk je dat je nooit in een dergelijke truc zou trappen, maar ze spelen het spel zeer overtuigend en zien er keurig verzorgd uit, aldus de Franse gendarmerie. ,,Je wordt meegenomen naar de auto van het ‘slachtoffer’, waar een zogenaamd geschrokken gezin aan boord is”, aldus de politie. ,,Vervolgens tonen ze hun identiteitsgegevens, geven je hun telefoonnummer en beloven het geleende geld terug te betalen zodra  ze weer thuis zijn.” 

Er is volgens de politie maar één reactie mogelijk: zo snel mogelijk de politie bellen. Als het echte slachtoffers zijn, weten de agenten hoe ze moeten helpen. In de meeste gevallen zullen ze vluchten, op zoek naar nieuwe potentiële slachtoffers van de tot nog toe in Frankrijk vrij onbekende truc, die vorig jaar voor het eerst werd ontdekt in de regio rond Toulouse, maar die zich volgens de website Actu.fr dit jaar lijkt te verspreiden over heel het land. Bij de Fraudehelpdesk meldden zich in het verleden al enkele Nederlanders die waren benaderd door slachtoffers van de bende. 

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”