Prijsdaling bij kampeerauto's leidt niet tot armoede
Kampeerauto's zitten in de lift, maar een nieuwe camper blijft voor veel mensen onbetaalbaar. Grote fabrikanten proberen daar met sub-merken verandering in te brengen. Voor minder geld bieden ze vaak een verrassend goede kwaliteit.
Delen per e-mail
Kampeerauto's zijn duur en daar is weinig aan te veranderen. Op basis van een stevige bestelauto - de Fiat Ducato is nog altijd favoriet - wordt immers een complete woning gebouwd, inclusief badkamer, keuken, slaapkamer en vaak ook nog een garage. Inclusief de pittige belasting in Nederland gaan de prijzen hierdoor al gauw richting de 70.000 euro.
Om kampeerauto's voor een groter publiek bereikbaar te maken, hebben enkele grote fabrikanten submerken opgetuigd. Met merken als Sunlight (van Dethleffs), Carado (van Hymer) en Sun Living (van Adria) wordt gepoogd de pracht en praal van duurdere campers weg te laten, en waar mogelijk te bezuinigen op materiaal, afwerking en uitrusting.
Neem de Sun Living S70 SP van de grote, Sloveense caravan- en camperfabrikant Adria. Dat is een kampeerauto van het populairste type: de half- (of semi-)integraal. Dat betekent dat de woonruimte en cabine in elkaar overlopen, maar aan de voorkant is de oorspronkelijke bestelbus gehandhaafd. De zeven meter lange Sun Living S70 SP kost 57.825 euro. Dat is een prijs die je - ook bij Adria - doorgaans voor een buscamper betaalt: een krapper en eenvoudiger type kampeerauto zonder opbouw, waarbij je eigenlijk gewoon in een bestelbus bivakkeert.
Bezuinigd
De belangrijkste vraag is natuurlijk waarop bij deze Sun Living is bezuinigd. Dat is best even zoeken, want campers hebben bijna allemaal dezelfde deursloten, boilers, toiletten en koelkasten. Omdat de fabrikanten gebruikmaken van dezelfde toeleveranciers, verschilt de kwaliteit daarvan nauwelijks.
Toch valt op dat de afwerking van de voorstoelen minder kwaliteit uitstraalt dan bij duurdere campers. Ze moeten het zonder armleuningen doen en de kussens en de bekleding zijn net wat eenvoudiger. Iets minder zitcomfort is het gevolg.
De twee stoelen kun je omdraaien, zodat ze met de tweezitsbank daarachter een gebruiksvriendelijke eethoek vormen. De degelijke tafel is uitbreidbaar, zodat ook iemand op het extra zitbankje bij de zijwand kan mee-eten. Dat zitbankje heeft een dubbele functie, want is in een handomdraai om te bouwen tot een vijfde zitplaats.
Slaapkamer
Ook bij de slaapplaatsen is deze camper vijfpersoons. Hij heeft twee volwaardige, vaste tweepersoons bedden: een als hefbed boven de zithoek en een dwars achterin. Met hun eenvoudige lattenbodem en dunne kussens is het slaapcomfort van deze vaste bedden iets minder dan gebruikelijk, maar echt spartaans wordt het niet. De vijfde slaapplaats ontstaat door de eethoek om te bouwen. Met de tafel en de bankkussens creëer je daar een extra, eenpersoons bed.
Het achterste tweepersoons bed is overigens lastig toegankelijk: de toegang tussen badkamer en kledingkast is smal en vanwege de hoogte moet er algauw een ladder aan te pas komen. Die hoogte heeft alles te maken met de royale garage onder het bed. Die is van buitenaf toegankelijk via grote deuren aan weerskanten van de camper, maar ook binnenin, via een deur onder het bed. Bezuinigd is er op extra zijramen.
In de keuken is de manshoge, ruime koelkast een verrassing. Drie gaspitten vormen de kleine kookplaat. Ook een besparing: de bovenkastjes kennen niet de gebruikelijke deurgrepen met vergrendeling.
Allerminst armoedig
Het interieur doet verder allerminst armoedig aan, met een panorama-dakluik en twee kleinere dakluiken, verwarming, een warmwaterboiler en flinke tanks voor vers en vuil water. En verrassend: de camper biedt veel meer opbergruimte dan menig duurdere concurrent. Uniek is de slimme, flexibele deur van de badkamer. Deze lamellendeur zorgt óf voor extra loopruimte tussen badkamer en keuken óf voor voldoende ruimte in de badkamer zelf, met toilet, wastafel en douche.
Omdat het totaalgewicht van deze camper niet boven de 3500 kg komt, mag je hem met een gewoon rijbewijs (B of BE) besturen. De draaicirkel blijkt verrassend klein. Het weggedrag is behoorlijk stabiel, al ligt zo'n hoge, zware auto natuurlijk minder stevig op de weg dan een personenauto. Zolang je er niet te hard (tot zo'n 120 km/u) mee rijdt en geen abrupte stuurbewegingen maakt, is er niks aan de hand. Het is even wennen aan de wat indirecte besturing.
Rauw
Het veercomfort is dik in orde en de 130 pk sterke en 2,3 liter grote dieselmotor (praktijkverbruik 1 op 8,7) klinkt soms rauw, maar kan de camper goed aan. De rijtechniek is dus bij deze Sun Living niet anders dan bij duurdere campers. Voor minder geld krijg je gewoon een verrassend ruime en praktische kampeerauto, waar alleen hier en daar is bezuinigd op de kwaliteitsbeleving.
Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/
Verder in het nieuws
-
Dit goedje helpt beter tegen gladheid dan strooizout
Het is beter voor het milieu, minder schadelijk voor de wegen en doet sneeuw en ijs ook nog eens sneller smelten. Kijk dus niet vreemd op als je straat binnenkort gestrooid wordt met druivenschillen. -
VRAAG & ANTWOORD Waarom hoef je op Zandvoort geen 100 te rijden?
Misschien een domme vraag, maar steeds als ik hoor dat we op snelwegen naar de 100 km/u moeten, denk ik: en het circuit van Zandvoort dan? Waar ze massaal met 300 km/u mogen rijden en ook nog eens in zo’n mooi gebied? Onvoorstelbaar dat dit is goedgekeurd. –Herma Makkink -
RIJ-IMPRESSIE Peugeot 2008 wordt ruimer en chiquer
Peugeots kleinste SUV, de 2008, is compleet vernieuwd en groter dan ooit. Maar het spannendste nieuws is dat er voor het eerst ook een elektrische versie komt. -
Op zomerbanden naar de Duitse kerstmarkt, mag dat?
Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg bij sneeuw en ijs, maar zijn ze verplicht in Duitsland? Of kun je gewoon in een auto op zomerbanden naar de kerstmarkt in Düsseldorf, Keulen of Aken? -
VRAAG & ANTWOORD Waarom sluiten autodeuren automatisch?
Als wij in de auto stappen en mijn man start de auto, gaan de autodeuren soms automatisch op slot. Waarom is dat? –Josien de Graaf
-
Deze ‘super-S60’ van Volvo heeft gouden gordels (en 405 pk!)
Het Scandinavische Volvo zet zichzelf graag neer als ‘verantwoord’, ‘duurzaam’ en ‘veilig’. En toch kun je bij dealers van het merk ook modellen kopen met meer dan 400 paardenkrachten, een handmatig instelbaar sportonderstel en goudkleurige gordels. Volgens de Zweden is de S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered een sportsedan ‘nieuwe stijl’. -
VRAAG & ANTWOORD Waarom toont matrixbord soms geen ‘einde limiet’?
Op matrixborden boven de weg wordt bij werkzaamheden de verplichte limiet van 90 of 70 gevolgd door ‘einde limiet’: een cirkel met twee strepen. Maar bij files zie je ‘einde limiet’ niet. Gaat het hierbij om een adviessnelheid? –E. Beulakker -
‘Geen Europese toelating voor Tesla's Cybertruck’
De Cybertruck van Tesla wordt volgens experts van het Duitse veiligheids- en keuringsinstituut TÜV niet toegelaten in West-Europa. Door de te rigide body worden de krachten bij een aanrijding niet opgevangen door het chassis.