Volledig scherm
Voorbeeld van een CCS-stekker © Tweakers

Tesla Model S en X krijgen een CCS-adapter voor snelladen zonder Supercharger

Tesla kan vanaf 1 juni oudere Model S- en Model X-auto’s geschikt maken voor snelladen via een CCS-adapter. Daarmee wordt snelladen met een relatief hoog vermogen ook op andere plekken dan de Tesla Supercharger-locaties mogelijk.

Tesla geeft aan dat de aanpassing voor het Combined Charging System Combo 2 systeem (een hardwarematige update) in totaal 500 euro kost. Dat is inclusief de kosten van de daarvoor benodigde adapter. Los is deze te koop voor 170 euro. Elke Model S en X die na 1 mei 2019 is geproduceerd is al compatibel met deze standaard, maar dat geldt niet voor oudere productie-exemplaren van de twee modellen.

Bij de bestaande generaties van de Model X en S is een Type 2-connector gehanteerd. Deze stekker wordt ook gebruikt voor openbare laadpalen. Deze Type 2-connector is tot op zekere hoogte een beperking voor eigenaren van de zogeheten Legacy Model S of X. Ze kunnen wel bij snelladers terecht die niet van Tesla zijn, maar dan is een Chademo-adapter nodig en is het vermogen maximaal 50 kW. Na de serviceaanpassing kan via de adapter bij bijvoorbeeld bij snelladers van Fastned of Allego worden geladen met 120 kW.

In heel Europa is CCS in feite al de standaard. Bij de Model S en X is voorheen gekozen voor de Type 2-connector, omdat dat al de standaard was voor wisselstroom en er op dat moment geen zicht was op een Europese standaard voor snelladen via gelijkstroom. Door verschillende modificaties kan deze met zowel wissel- als gelijkstroom overweg. Met de huidige dominantie van CCS is dat juist een nadeel, iets waar Tesla met de serviceaanpassing op wil inspelen. Dat kan handig zijn voor rijders van een Model S of X die niet in de buurt van een Supercharger wonen en gebruik moeten maken van een snellader van een ander bedrijf.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.