Volledig scherm

Uitstel apk voor Nederlandse campers in het buitenland

Kampeerauto's die niet voor de apk kunnen verschijnen omdat ze door de coronacrisis in het buitenland staan, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen van de apk-plicht. Dat is de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) overeengekomen met de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Veel camperaars moesten in de afgelopen weken hun reis afbreken omdat ze niet meer welkom waren in een land. Sommige landen verboden de kampeerders om met hun voertuig het land te verlaten. Alleen al in Marokko staan 84 campers van deelnemers van NKC-groepsreizen. Hun eigenaren zijn inmiddels met het vliegtuig naar Nederland teruggereisd.

Het is onduidelijk wanneer deze kampeerders hun camper kunnen ophalen en voor sommigen is tegen die tijd mogelijk de vervaldatum van de apk verstreken. Camperaars die nog met hun voertuig in het buitenland zijn en niet naar huis kunnen omdat er reisbeperkingen gelden, ondervinden dezelfde problemen.

Vervaldatum

Eigenaren van campers waarvan de vervaldatum van de apk gedurende het verblijf in het buitenland verloopt, kunnen zich bij de RDW melden, onder vermelding van het kenteken van de camper en de omstandigheden. In telefonisch overleg bepaalt de RDW vervolgens of de camper drie maanden langer de status van ‘gekeurd’ kan krijgen. Op de adviespagina van de NKC is te lezen hoe de regeling precies in z’n werk gaat.

Uiteraard is het ook mogelijk om het kenteken te schorsen, gesteld dat de camper zich niet op de openbare weg bevindt, ook niet in het buitenland. ,,Maar dan blijft het probleem dat de camper na de crisis zijn lange weg moet vinden naar de dichtstbijzijnde garage die de keuring kan uitvoeren”, zegt Martijn Ciere van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. ,,We denken dat deze regeling voorlopig voor veel mensen in ieder geval de druk van de ketel haalt.” 

Wie geen geldige apk heeft, kan een boete krijgen. Bovendien kan het niet voldoen aan de apk-plicht leiden tot problemen met de verzekering, zeker als blijkt dat een ongeval samenhangt met een gebrek aan het voertuig. In dat geval kan de verzekering besluiten niet uit te keren.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.