Volledig scherm
Een uitgebrande Tesla Model S in de Amerikaanse staat Tennessee in 2013. Toen al gelastte de Amerikaanse verkeersautoriteit (National Highway Traffic Administration) een onderzoek naar het brandgevaar van de batterijen in Tesla's. © AP

Update moet brand in Tesla's voorkomen

Tesla heeft een automatische update uitgestuurd voor zijn elektrische auto’s, die het risico van brand moet verkleinen. De maatregel volgt op de spontane ontbranding van twee geparkeerde Tesla’s in Azië.

De update past de systemen van de Model S en Model X aan die te maken hebben met opladen en het regelen van de temperatuur. Ook zou de ingreep de levensduur van de accu ten goede komen. Eind april dook een filmpje op van een brandende geparkeerd staande Tesla in de Chinese miljoenenstad Shanghai. Zondag gebeurde iets soortgelijks met een Tesla in Hongkong.

Het bedrijf doet nog nader onderzoek naar de oorzaak van beide branden, maar het zou iets met de accu te maken hebben. Slechts een beperkt aantal accu’s zou het probleem hebben. 

Juist minder risico

Al jaren zijn er vermoedens dat de elektrische auto's van Tesla eerder in brand vliegen dan auto's van andere merken. Maar Tesla houdt vol dat elektrische auto’s tien keer mínder risico lopen op brand dan gewone auto’s. Desondanks lijkt de fabrikant met de update toe te geven dat er wel degelijk extra risico's zijn. Overigens hoeven Tesla-rijders voor een dergelijke software-update niet naar de garage. Die wordt gewoon online vanuit de fabriek naar de auto's gestuurd.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.