De nieuwe VW Golf
Volledig scherm
De nieuwe VW Golf © Volkswagen

VW verontschuldigt zich na protesten over ‘racistische’ commercial

Een commercial voor de nieuwe VW Golf, waarin een zwarte man wordt voortgeduwd door een enorme blanke hand en waarin kort het woord ‘neger’ te zien is, heeft tot heftige protesten geleid. Volkswagen verontschuldigde zich direct voor de commercial.

In de VW-reclame is kort het woord 'neger' te zien.
Volledig scherm
In de VW-reclame is kort het woord 'neger' te zien. © Volkswagen

In de sociale netwerken is te zien hoe een zwarte man door het beeld wordt geduwd door een enorme witte hand en vervolgens de ingang van een huis binnenloopt. VW noemt de video, die te zien is via de link in de tweet hieronder, na de protesten zelf ook fout en smakeloos.

,,We kunnen begrijpen dat de clip bij veel kijkers tot verontwaardiging en woede leidt. We distantiëren ons ervan en verontschuldigen ons ervoor’’. Volkswagen zette direct een eerste excuus op Instagram. ,,Zoals je je kunt voorstellen, zijn we verrast en geschokt dat ons Instagram-verhaal zo verkeerd begrepen kan worden.”

De autofabrikant wijst erop dat het veel doet aan de bestrijding van discriminatie en noemt als voorbeeld de sponsoring van projecten als ‘Migrant Representation’ en de ‘International Week Against Racism'. VW is ook actief met opleidingen voor vluchtelingen. Het incident wordt volgens het Duitse bedrijf tot op de bodem uitgezocht. 

 1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.
 2. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”