Volledig scherm
Slapende Tesla-rijder tijdens de vrijdagmiddag-spits. © Milowee/Reddit

Weer twee gevallen van slapende bestuurders in Tesla gefilmd

Opnieuw zijn eigenaren van een Tesla gefilmd terwijl ze slapend over de snelweg reden. De eigenaar van een Model 3 reed 50 kilometer lang met zijn ogen dicht over een snelweg in Zuid-Californië.

Volgens NBC Los Angeles zag automobilist Shawn Miladinovich eerder deze week een witte Tesla Model 3 naast hem rijden. Toen hij beter keek, realiseerde hij zich dat de chauffeur in slaap was gevallen. Miladinovich constateerde dat de man iets om het stuur had gebonden om de Tesla te laten denken dat hij zijn handen aan het stuur had. 
Miladinovich zag de slaapchauffeur voor het eerst in de buurt van het stadje Westminster en nam contact op met California Highway Patrol. ,,Als dat ding van zijn stuur was gevallen, had hij met 100 km/u op een andere auto kunnen klappen", aldus de filmende automobilist. 

Ook in de Bay Area bij San Francisco werd een bestuurder van een Tesla gefilmd die lag te slapen achter het stuur tijdens de drukke vrijdagmiddag-spits. ,,Ik kon het niet geloven", zei Milowee, degene die de video postte. ,,Andere bestuurders probeerden hem wakker te maken door te toeteren. Dat lukte maar even, daarna viel hij weer in slaap.” 

Nederland

Het is niet de eerste keer dat Tesla-bestuurders worden betrapt op slapen achter het stuur. Ook in Nederland is al een Tesla-bestuurder betrapt terwijl hij lag te slapen achter het stuur. 

Op zijn website zegt Tesla dat het geavanceerde Autopilot-systeem is ontworpen om de bestuurder te helpen bij de ‘meest belastende’ taken van het rijden, zoals automatisch sturen, accelereren en remmen binnen een bepaalde rijstrook. Het bedrijf maakt echter duidelijk dat ‘de huidige Autopilot-functies actieve bestuurdersbegeleiding vereisen en de Tesla's dus niet tot autonome voertuigen maken'. 

Wie is er verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt? Dr. Merel Noorman (Tilburg University) houdt zich als filosofe bezig met dit vraagstuk. Bekijk de video: 

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”