Volledig scherm
De Rolls-Royces voor de Afrikaanse koning. © @IamMzilikazi

Zijn land crepeert, maar koning koopt splinternieuwe Rolls-Royce voor al zijn 15 vrouwen

Het Afrikaanse land Eswatini, dat tot vorig jaar nog Swaziland heette, wordt verscheurd door armoede, maar dat weerhield koning Mswati III er niet van zijn toch al  indrukwekkende autocollectie uit te breiden met niet minder dan 19 Rolls-Royces en 120 BMW’s.

Volgens The Times komt de aankoop van zijne excellentie ten goede aan het gezin, dat uit 15 vrouwen en 23 kinderen bestaat. De monarch - die meer dan 200 miljoen dollar waard is - ligt al langer onder vuur vanwege zijn overdadige levensstijl. Zo bezit hij een vloot van luxe auto’s, privévliegtuigen en heeft hij zelfs zijn eigen luchthaven.

Het zou gaan om een vloot vrachtwagens die was geladen met 20 Rolls-Royces en één Rolls-Royce Cullinan. De auto's zijn voor de 15 vrouwen van de koning en één ervan is voor zijn moeder. De luxe SUV Cullinan zou volledig zijn aangepast en zal door de koning zelf worden gebruikt. Het is nog niet bekend of de auto’s rechtstreeks zijn besteld bij de BMW Group, het moederbedrijf van Rolls-Royce, of dat ze zijn gekocht via een tussenpersoon. 

De koning is overduidelijk fan van Duitse voertuigen, aangezien hij ook al 20 (!) Mercedes-Maybach S600 Pullmans, een Maybach 62 en een BMW X6 bezit. Hij breidde ook zijn privévloot uit door een andere privéjet te kopen op zijn 50ste verjaardag vorig jaar, waarvoor hij 13,2 miljoen dollar betaalde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Koning Mswati III, hier tijdens een VN-bijeenkomst in New York in 2015. © REUTERS

Naast zijn nieuwe vloot Rolls-Royces heeft Mswati III naar verluidt ook een bestelling geplaatst voor 120 BMW’s. Verschillende lokale bronnen melden dat talloze blauwe en witte BMW 540 sedans en X3 SUV’s werden afgeleverd aan het land dat wordt omsloten door Zuid-Afrika en Mozambique.

Volgens de Britse krant The Guardian verhoogde Mswati enkele jaren geleden zijn huishoudbudget tot 61 miljoen dollar - en dat terwijl de meerderheid van zijn onderdanen van minder dan één dollar per dag moet zien rond te komen. Mswati heerst al over Swaziland sinds 1986, als opvolger van zijn vader koning Sobhuza II, van wie hij de 67e (!) zoon was. Zijn wil is letterlijk wet: een grondwet hanteert Mswati niet. 

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto                              

  1. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.