Volledig scherm
Eppo Kuipers, een van de eigenaren van de Lean Consultancy Group. © Marjolein Jungman

'Behandel je je werknemers als kinderen, dan gedragen ze zich ook als kinderen'

Tip van de BaasWie weet beter dan de baas hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Paul Hendriks, Eppo Kuipers en Martijn van Laak, eigenaren van de Lean Consultancy Group. Het bedrijf is al vier keer uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland.

Volledig scherm
Paul Hendriks © Marjolein Jungman

,,Word de baas van jouw baas. Als het goed is, krijg je een bepaalde vrijheid in je werk. Daar hoort verantwoordelijkheid bij. Zo kun je zelf invloed uitoefenen op je werk. Zorg ervoor dat je de doelen van je werkgever kent. Doe dan voorstellen zodra het juiste moment zich aandient. Zo zet je jouw werk naar je hand, en je successen ook.

In ons geval ontstaat hierdoor een omgekeerde piramide. Wij leren van onze collega’s. Mensen die nieuw zijn, moeten de organisatie leren kennen. Eerst begrijpen, dan ingrijpen. Dus niet gelijk ideeën spuien, maar ook niet een jaar wachten voordat je iets zegt. Uitzoeken wat er van je wordt gevraagd en verwacht, en dan aan de slag. Maak je zelf geen plannen, dan word je onderdeel van andermans plannen.

De jonge generatie wil niet meer bij een bedrijf werken zonder te weten wat ze daar dan precies gaan doen. En terecht. Maar wacht ook niet te lang met je keuzes. Twijfelen mag, aarzelen niet. Je eerste baan hoeft geen droombaan te zijn. Als je jong bent, moet je veel ervaring opdoen. Je maakt geen keuze voor het leven, maar je zorgt wel dat je werk vindt dat je leven verrijkt.

Quote

Als je jong bent, moet je veel ervaring opdoen

Kinderen

Volledig scherm
Martijn van Laak © Marjolein Jungman

Nieuwe collega’s hebben vaak bij grote organisaties gewerkt, waar ze gewend waren overal toestemming voor te vragen. Wanneer je in zo’n groot bedrijf bent begonnen, kan het een hele tijd duren voor je gewend bent dat je iets zelf mag beslissen. Behandel je je werknemers als kinderen, dan gedragen ze zich ook als kinderen. Daarom is ons motto: vraag geen toestemming maar vergiffenis.

Als mensen hun eigen verantwoordelijkheid terugkrijgen, weten ze namelijk weer hoe leuk werk kan zijn. Je moet energie uit je werk kunnen halen. Als je thuis allerlei beslissingen neemt, waarom zou je dat op je werk niet mogen doen?”

Over deze serie

Elke week geeft een topondernemer of ceo van een bedrijf zijn of haar belangrijkste tips voor de werkvloer. Tips waar je als werknemer (en zzp'ers wellicht ook) echt iets aan hebt. Ook als je niét bij het betreffende bedrijf werkt. Elke baas geeft zijn twee beste tips, in twee aparte columns.

De bazen die eerder aan bod kwamen: Atilay Uslu (Corendon), Hennie van der Most (horeca-ondernemer), Jaap Wassink (Coca-Cola), Bas Beerens (WeTransfer), Wilbert Mutsaers (Spotify), Gillian Tans (Booking.com), Marjan van Loon (Shell), Duncan Stutterheim (ID&T), Niels Bontje (Iglo), Koen Regout (Koninklijke Verkade), Marcel Molenaar (LinkedIn), Michiel Muller (Picnic), Alex van Hooff (Burgers’ Zoo) en Dries van der Vossen (Event Hotels).  

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief