Volledig scherm
© Shutterstock

‘Beschouw doorwerken niet als móéten, maar als mógen’

We gaan steeds later met pensioen en dat is fijn voor je brein, meent neuropsycholoog Erik Scherder. Prikkels voor de hersenen zijn namelijk gezond. Maar dan moet de baas ook wel een beetje meewerken, schrijft work-life platform Intermediair. 

Rouwig is hij er niet om dat zijn werkende leven is verlengd. Erik Scherder, met zijn 66 jaar nog flink actief, vindt dat niemand dat hoeft te zijn. ,,Ik ben voorzichtig in mijn uitspraak, want mensen met zware beroepen zullen het niet met me eens zijn. Maar voor het andere, overgrote deel van de werkende bevolking geldt: beschouw doorwerken niet als móéten, maar als mógen.’

De neuropsycholoog weet dat de verhoging van de pensioenleeftijd geen breed gedragen ontwikkeling is, maar voor het brein is het juist goed. ,,Studies laten zien dat het gezond is wanneer je je elke dag tot iets moet zetten. Je hersenfuncties en vitaliteit worden vergroot op het moment dat je ergens moeite voor moet doen. Dat is gekoppeld aan werk: je dient ergens op tijd te zijn, je moet de trein halen, deelnemen aan het verkeer, een opdracht vervullen. Dat is een prikkel die je niet wilt verliezen. Het brein wil uitdaging.”

Meer tips van neuropsycholoog Erik Scherder over hoe je met plezier doorwerkt? Lees verder bij work-life platform Intermediair. 

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!