Volledig scherm

Carrièreswitch naar de ict: ‘Mijn salaris verdubbelde binnen een jaar’

Vier op de tien it-dienstverleners kampt met een tekort aan personeel. Vervelend voor werkgevers, maar de schaarste biedt kansen aan carrièreswitchers. We spreken met vier ict’ers uit alle windrichtingen die de overstap waagden.

Ricardo Borgs (23)

Ricardo Borgs.
Volledig scherm
Ricardo Borgs. © Frank Jansen

Was: Kozijnzetter
Is: Support Specialist bij PEAK-IT

,,Na dertig of veertig keer solliciteren was ik er wel klaar mee. Dan maar geen baan in de ict, ondanks mijn programmeursdiploma. Ik had een gezin te onderhouden, dus moest snel een baan hebben. Via een vriend kon ik aan de slag als kozijnzetter. Dat heb ik drie jaar volgehouden.

Waar ben ik mee bezig, dacht ik toen ik een halfjaar terug met een acute knieontsteking in het ziekenhuis lag. Ik miste computers en het samenwerken met mensen. Ik solliciteerde tussen de operaties door. De toegenomen vraag naar ict’ers werkte in mijn voordeel, ondanks het gat in mijn cv. Al snel nodigde PEAK-IT mij uit. Ik liep nog op krukken, maar gooide ze voor mijn gesprek aan de kant. Zo graag wilde ik dit.

Ik implementeer nu een nieuw belsysteem bij de klant. Dat is complexer dan je denkt; uiteindelijk draait het om mensen meekrijgen in veranderingen. Zeker 40-plussers raken snel gestrest door veranderingen, die stel ik graag gerust. Fulltime programmeren wil ik allang niet meer, daarvoor vind ik mensenwerk te leuk.’’

Ingeborg Vogelzang (46)

Ingeborg Vogelzang
Volledig scherm
Ingeborg Vogelzang © Privé archief

Was: Office manager kinderdagopvang
Is: Product Specialist bij Onguard

,,Als kind programmeerde ik al voor de leuk, maar het kwam nooit in mij op daar mijn geld mee te verdienen. Een eigen kinderdagopvang, dat was mijn droom. Al na een jaar op de groep werd ik Office Manager. Fluitend ging ik dagelijks naar mijn werk. Een wespenplaag, doorgeslagen stoppen; hoe onverwachter de situatie, hoe beter. Maar na acht jaar werd het routine en ging ik om mij heen kijken.

Kennissen bij een softwarebedrijf raadden mij aan om op gesprek te komen. Ze namen me bijna direct aan. Van een volledig vrouwelijke omgeving, was ik opeens de tweede vrouw tussen 150 mannen. Ik werd als programmeur gedetacheerd bij veel grote bedrijven. Ontzettend leuk, maar ik wilde minder afstand tussen het softwareteam en de klant.

Mijn huidige functie zit tussen sales en de techniek in. Sales wil soms de klant dingen toezeggen, die technisch (nog) niet mogelijk zijn. Omdat ik beide kanten goed begrijp, kan ik de belangen wegen en advies geven. Ik ga mee op klantgesprekken, leg collega’s uit wat onze software kan en maak demo-omgevingen waarin de klant met zijn eigen data kan zien hoe de software in de praktijk werkt. Ik creëer dingen die duizenden mensen dagelijks gebruiken, hoe leuk is dat?’’

Paul Smit (44)

Paul Smit
Volledig scherm
Paul Smit © Privé archief

Was: Verpleegkundige
Werd: Solution Architect bij RedSocks Security (nu onderdeel van Bitdefender)

,,Door mijn schisis lag ik als kind regelmatig in het ziekenhuis. Vanaf mijn 14de dacht ik: later wil ik aan de andere kant van het bed staan. Dus werd ik verpleegkundige. Nu onvoorstelbaar, maar in mijn tijd was er een overschot aan zorgpersoneel. Ik werkte maar voor 60 tot 80 procent. Uit interesse begon ik naast mijn baan met de studie Informatica. Computers in- en uit elkaar halen vond ik altijd al heerlijk.

De ict-banen lagen voor het oprapen rond de millenniumwisseling. Iedereen was bang voor crashende systemen door 2000. Ik hoorde zelfs dat sollicitatiegesprekken in autogarages werden gevoerd; dan kon je gelijk je leaseauto meenemen. Voordat ik de overstap waagde, heb ik heel goed nagedacht: Wil ik dit echt? Hoe ga ik het redden zonder ervaring? Ik besloot het toch te doen, ik had de verpleegkunde altijd nog als terugvalbasis.

Ik begon als systeembeheerder. Computers en software installeren, de helpdesk bemannen, dat soort werk. Inmiddels werk ik voornamelijk met antivirus- en antimalware software en doe ik aan ethical hacken (met toestemming inbreken in systemen om beveiligingszwaktes bloot te leggen, red.) In dit vak heb ik het beste van beide werelden: veel contact met mensen en bovenop de techniek. Ook leuk: mijn salaris verdubbelde binnen een jaar na mijn carrièreswitch.’’

Wendy Langenberg (35)

Wendy Langenberg
Volledig scherm
Wendy Langenberg © Privé archief

Was: Office Manager bij softwarebedrijven
Is: SAP Technisch Consultant bij myBrand

,,Misschien wist mijn omgeving het eerder dan ik. ‘Wendy kan je even naar mijn computer kijken?’ Dat hoorde ik heel vaak toen ik nog Office Manager was. Ik was zo’n meisje dat vroeger de handleiding van de tv doorspitte en mensen met hun website hielp.

Na mijn studie Marketing en Communicatie heb ik bij meerdere softwarebedrijven gewerkt, maar nooit in een technische functie. Een jaar of twee terug heb ik al wat gesprekken gevoerd met mijn leidinggevende en mijn collega’s van technisch beheer. Iedereen was positief, maar ik durfde de overstap nog niet aan omdat ik middenin mijn hbo-opleiding zat.

Sinds acht weken ben ik officieel Technisch Consultant. Heel pril nog, maar het is zo’n leuk vak. Een dag kan heel rustig verlopen waarin je upgrades uitvoert, met de sales-afdeling offertes voorbereidt, rapportages opstelt en de systemen monitort, of we zetten ineens alle zeilen bij om een storing te verhelpen. Ik hoop over een paar jaar SAP-expert te zijn. Dat collega’s naar mij toekomen met ‘Wendy, ken jij dit probleem?’’’

Spanning
De spanning op de ict-arbeidsmarkt loopt steeds verder op. Geen enkele beroepsrichting kent zo’n krapte, constateerde het UWV in april dit jaar. Waar in 2015 een derde van de ict-vacatures moeilijk te vervullen was, gold dat in 2017 voor de helft van de openstaande betrekkingen. Volgens branchevereniging ICT Nederland is het probleem in werkelijkheid nog groter omdat sommige werkgevers geen formele vacatures meer plaatsen, maar direct uitwijken naar bijvoorbeeld het buitenland en headhunters.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!