Volledig scherm
© Shutterstock

De nieuwjaarswens, zó pak je het aan

Aan het begin van elk nieuw jaar komen de vragen weer terug. Tot wanneer mag je iemand ‘een gelukkig nieuwjaar’ wensen? Wie wel en wie niet? En wordt het kussen of toch gewoon een handdruk? Etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo geeft vijf adviezen.

Na 16 januari hoeft het niet meer
,,Er is geen vaste houdbaarheidsdatum voor de nieuwjaarswens. 6 januari, op Driekoningen, geldt als meest gebruikelijke ‘deadline’. Maar het koningspaar brengt hun wensen nog officieel over op 15 en 16 januari, tijdens twee nieuwjaarsrecepties. Tot die tijd kun je het gewoon nog doen. Daarna start toch echt het nieuwe jaar.”

Benader je baas altijd persoonlijk
,,Er komt een moment dat je er misschien niet zo’n zin meer in hebt om iedereen persoonlijk geluk te wensen. Dat hoeft ook niet. Als je veel collega’s hebt op werk, kun je bijvoorbeeld ook je hand opsteken en ‘gelukkig nieuwjaar’ roepen. Maar sommige mensen kun je beter even persoonlijk benaderen. Je baas bijvoorbeeld, en je naaste collega’s.”

Kussen? Wacht op het initiatief van de vrouw
,,Het is een kwestie van aanvoelen. Als je iemand goed kent, een band hebt opgebouwd, waarom niet? Maar een warme handdruk is net zo attent. Een tip voor mannen, als zij twijfelen: wacht heel even af of de vrouw initiatief neemt. Veel vrouwen hebben er niet zo’n zin in om door iedereen te worden gekust. Met een spontane zoen is overigens niets mis hoor. Laten we er vooral niet te spastisch over doen. Maar wees je ervan bewust dat niet iedereen het waardeert.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Anne-Marie van Leggelo © Marc Evenhauz
Quote

Zo moeilijk is het niet

Etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo

Beleefd een kus voorkomen, het kan
,,Als je merkt dat iemand wil zoenen, maar je hebt geen zin, dan kan je ook nét wat verder van die persoon af gaan staan. Je arm iets gestrekter houden is ook een optie. Of met je rechterarm een hand geven, en je linkerhand op iemands schouder plaatsen. Dan heb je iets meer afstand. Eventueel kan je het ook doen met een tafel ertussen, al is dat niet heel netjes. Probeer iemand hoe dan ook een warm, prettig gevoel te geven. Kijk hem of haar vriendelijk aan, glimlach even, knijp zachtjes in zijn/haar hand. En een persoonlijke boodschap werkt altijd beter dan alleen ‘gelukkig nieuwjaar’. ‘Succes met je mooie project’ bijvoorbeeld. Of: ‘Ik hoop dat het een beter jaar voor je wordt’, wanneer iemand een vervelend jaar heeft gehad. Zo moeilijk is het niet.”

Social media is enkel een hulpmiddel
,,Vroeger stuurde iedereen kaarten, dat is nu een beetje overgenomen door social media. Facebook, Whatsapp, Linkedin. Het is prima om zo de nieuwjaarswens over te geven, dan heb je direct een grote groep gehad. Maar dat betekent niet dat je het niet meer hoeft te doen wanneer je iemand tegenkomt. Persoonlijk contact blijft het mooiste contact, en dat zal men zich ook het best kunnen herinneren.”