Volledig scherm
© Shutterstock

‘Door menstruatie 9 dagen per jaar minder productief’

Door menstruatie zijn vrouwen gemiddeld negen dagen per jaar minder arbeidsproductief. De invloed van ongesteld zijn op vrouwen en op de samenleving wordt sterk onderschat en er is nauwelijks aandacht voor. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het online tijdschrift BMJ Open.

De onderzoekers stelden dit vast aan de hand van een online onderzoek via social media, dat voortborduurde op een eerdere inventarisatie. Meer dan 32.000 vrouwen vulden een uitgebreide vragenlijst in. De vrouwen die aangaven dat zij last hadden van hun menstruatie, werd gevraagd hoeveel minder productief zij waren in die periode. Zij vulden bijvoorbeeld in dat ze door hevige buikpijn 50 procent minder werk konden verrichten.

Ongeveer een op de zeven respondenten nam tijdens de menstruatie vrij van werk of school, waarbij bijna 3,5 procent beweerde dit tijdens elke of bijna elke menstruatiecyclus te doen. Het gemiddeld aantal opgenomen ziekteverlofdagen bedroeg iets meer dan één dag per jaar.

Groot verschil

Het verbaast gynaecoloog en onderzoeker Bertho Nieboer dat er een groot verschil zit tussen het aantal verzuimdagen en het productiviteitsverlies. ,,Blijkbaar houden vrouwen zichzelf op de been met pijnstillers, en gaan ze gewoon door met werk of school.” De meeste vrouwen melden zich niet ziek, alhoewel ze zich niet goed voelen. En als ze zich al ziek melden, geeft slechts één op de vijf vrouwen bij de werkgever of school de échte reden van afwezigheid op. De rest geeft niks op op of verzon iets anders, blijkt uit het onderzoek. 

Nieboer constateert dat pijn door menstruatie nog geen ,,geëigende reden” is voor verzuim. Onderzoek zoals dit zou meer aandacht en bekendheid kunnen genereren voor het probleem. ,,In de verzuimcijfers zien bedrijven nauwelijks terug dat vrouwen hier last van hebben, maar in de output zien ze dat wel terug. Los nog van het feit dat de vrouwen zelf hier veel last van hebben. Hopelijk werkt dit onderzoek mee aan de werkemancipatie voor de helft van onze bevolking. Er is werk aan de winkel.” 

Nieboer durft te stellen dat als mannen last zouden hebben van menstruatiepijn, er allang regelingen voor bestonden. ,,Zij hadden vast beschikking over rustruimtes, inclusief verse sapjes en Netflix.” 

Ongeveer twee op de drie respondenten gaf aan dat ze wensten dat ze de optie hadden om tijdens hun menstruatie flexibeler te kunnen werken of studeren. ,,Een voorstander van menstruatieverlof ben ik niet, maar er zouden wel regelingen moeten komen, net zoals die bestaan voor vrouwen die borstvoeding geven. Denk aan mogelijkheden om thuis te werken of uren flexibel in te vullen.”

Endometriose

In maart van dit jaar toonden dezelfde onderzoekers al aan dat een derde van de vrouwen met menstruatieklachten aangeeft dat de klachten hun dagelijks leven beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het gerenommeerde The American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Volgens Nieboer lopen vrouwen in sommige gevallen het risico dat ze met de aandoening endometriose te maken hebben. Het gaat om zo’n tien procent van de vrouwen. ,,Wie deze aandoening niet laat behandelen, kan onvruchtbaar worden’’, waarschuwt Nieboer. Daarom is het volgens de gynaecoloog belangrijk dat vrouwen wél over hun pijn praten. ,,Heftige pijnklachten bij menstruatie zijn niet normaal. Het is belangrijk dat vrouwen die pijn niet wegstoppen.’’

Lotte deelt haar verhaal: ‘Pijn tijdens menstruatie niet normaal’:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!