Doortje (52): ‘Toen mijn vader de zaak verkocht, raakte ik een aantal voordelen kwijt’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Doortje (52) werkt inmiddels 21 jaar als fulltime bedrijfsleider bij een tankstation.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,2770 euro bruto en daar krijg ik 2160 euro van op mijn bank gestort. Dat is inclusief 110 euro reisvergoeding en 20 euro telefoonvergoeding.”
Blij mee?
,,Eigenlijk ben ik benieuwd of ik wel genoeg verdien. Het tankstation waar ik werk is altijd van mijn vader geweest en ik heb dus altijd voor mijn vader gewerkt, totdat het bedrijf in 2016 is verkocht. Ik ben daardoor een aantal voordelen kwijtgeraakt. Bijvoorbeeld het extra zakcentje dat ik van hem kreeg toegeschoven en de dertiende maand die ik altijd handje contantje van hem kreeg. Maar ik weet niet wat ik betaald zou moeten krijgen voor het werk dat ik doe en wat anderen verdienen.”
Het tankstation waar ik werk is altijd van mijn vader geweest en ik heb dus altijd voor mijn vader gewerkt, totdat het bedrijf in 2016 is verkocht
Heb je het ooit proberen op te zoeken?
,,Ik heb het geprobeerd op te zoeken in de Salariswijzer, maar daar staat mijn branche niet bij. De cao van de tankstations heb ik toen geraadpleegd. Ik kwam een hoop tekst tegen waar ik niet uitkwam. Ook zag ik dat de functiejarentabel maar tot 8 jaar gaat. Maar ik heb 21 jaar werkervaring.”
Dat komt omdat je de laatste schaal hebt bereikt. Dan krijg je in principe geen periodiek meer en blijft je salaris gelijk, afgezien van algemene cao-verhogingen.
,,Het loon wat daar uitkomt is 2530 euro bruto. Dan verdien ik meer.”
Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee, toen het bedrijf is overgenomen heb ik daar geen inspraak in gehad. Ik en mijn collega waren blij dat we onze baan konden houden. We hebben niet de leeftijd om over te stappen naar ander werk.”
Ooit geprobeerd?
,,Nog niet. Ik denk dat het tijd wordt om daar een keer voor te gaan zitten. Hoe ik dat wil doen, ik heb nog geen idee. Ik probeer eerst eens te peilen bij iemand die mij kan vertellen wat de salarissen zijn van andere bedrijfsleiders in de branche. Wij hebben meerdere filialen bij onze maatschappij. Dus daar ben ik wel benieuwd naar. Elk filiaal staat op zichzelf. En als er een meeting is, is ‘Wat verdien je?’ niet de eerste vraag die je elkaar stelt.”
Ik en mijn collega waren blij dat we onze baan konden houden. We hebben niet de leeftijd om over te stappen naar ander werk
En als het bedrag gelijk is aan wat je nu verdient? Ga je dan nog steeds om loonsverhoging vragen?
,,Ik ga dat wel proberen. Het loopt bij ons in het bedrijf op rolletjes. Ze hebben weinig last van ons. Er is bij ons bijvoorbeeld nooit een tekort aan personeel. Er zijn filialen waar dat wel anders is. Daar moeten ze bovenop zitten vanuit het hoofdkantoor.”
Is er veel voor je veranderd nu het bedrijf niet meer van je vader is?
,,Het is wel echt een wervelwind voor me geweest. Ik heb niet goed doorgesproken wie er voor welke zaken verantwoordelijk zou zijn. Onlangs was er een inbraak en toen moest ik daar naartoe om de glasscherven op te vegen. Ik had wel verwacht dat iemand vanuit het hoofdkantoor daar verantwoordelijkheid voor zou pakken, maar nee. Aan de andere kant: toen mijn vader eigenaar was reed ik tijdens mijn vakantie nog drie keer in de week van de camping naar de zaak om facturen en bestellingen te doen. Nu heb ik drie weken aaneengesloten vakantie.”
Verdient Doortje genoeg?
Leeftijd: 52 jaar
Opleidingsniveau: Mbo
Functie: Bedrijfsleider
Branche: Detailhandel
Werkervaring: 21 jaar
Leidinggevend: 3 werknemers
Regio: Noord-Brabant
Hoofdkantoor: Nederland
Aantal werknemers: 251 tot en met 500 werknemers
Budget: Ja, verantwoordelijk voor budgetten tot 5000 euro
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 3109 euro voor 40 uur. ,,Ik ga het wel aankaarten, niet geschoten is altijd mis. Ik hoef niet het onderste uit de kan te hebben, maar mijn loon mag wel gelijkwaardig zijn aan dat van collega’s.”
Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank
Noot van de redactie: We vergelijken de salarissen via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank. Deze werkt hetzelfde als het Salariskompas van Intermediair dat we in eerdere afleveringen van deze rubriek gebruikten.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Vorig jaar ging het Slotervaartziekenhuis failliet. Dit doen deze oud-werknemers nu
Vorig jaar oktober viel het doek voor het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het ziekenhuis sloot definitief de deuren en de 1200 werknemers stonden op straat. Deze oud-personeelsleden vonden sindsdien hun nieuwe roeping. -
PREMIUM
Zet jij ‘mensen in hun kracht’ of ‘doe je een plas’ over andermans werk? Dit spel neemt kantoorclichés op de hak
Bij toeval kwamen tekenaar en adviseur Mark de Koning en schrijver Marcel de Jong elkaar tegen. Nu, enkele maanden later, lanceren ze hun eigen kaartspel over hun gemeenschappelijke ergernis: de krankzinnige kantoortaal die ze dagelijks horen. -
Eindelijk kerstvakantie? ‘De eerste paar dagen klim ik tegen de muren op. Ik wil iets DOEN!’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Salaris Dit verdient Lauri (25), ‘een van de duurste trouwvideografen van Nederland’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Lauri (25) werkt als trouwvideograaf en -fotograaf. Dit doet ze nu zo’n vier jaar. -
PREMIUM
Na tien jaar werkloos thuis heeft Elly (60) eindelijk een baan: ‘Ik ben zoooo blij!’
Tien jaar zat de hoogopgeleide Elly Lijnse (60) uit het Zeeuwse Ritthem werkloos thuis. Na een waslijst aan sollicitaties had ze de hoop bijna opgegeven. Nu kan ze echter goed nieuws melden. ‘Ik heb een baan! Ik ga 1 januari aan de slag als beleidsadviseur.’
-
PREMIUM
We hebben op het werk een collega die lunches uit de koelkast pikt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. -
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd.