‘Een tarief lager dan 450 euro per dag kan ik makkelijk afslaan’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: freelance telecomconsultant Rully (37).
Delen per e-mail
Rully (37) is al meer dan tien jaar freelance telecomconsultant. Nadat hij met de middelbare school stopte, rolde hij de ICT in en begon daarna in de telecom. Dit werk doet hij over het algemeen zo’n veertig uur per week.
Wat verdien je?
,,Ik heb een dagtarief van 450 euro per dag. Daar gaan nog de sociale lasten vanaf. Bruto kom ik op 6500 euro per maand, maar na de sociale lasten en de payroll die een gedeelte hiervan pakt houd ik netto 4500 euro per maand over.”
Blij mee?
,,Ja, het is genoeg. Het kan altijd meer, al is meer niet altijd beter.”
Waarom laat je je uitbetalen via payrolling?
,,Ik werk voornamelijk voor Engelse bedrijven. Het voordeel van uitbetaald krijgen via een payrollsysteem is dat ik bij ze op de loonlijst sta als uitzendkracht. Zij regelen dus het afdragen van mijn sociale premies en loonbelasting. En daarbij geeft het mij als freelance consultant de garantie dat ik een uitkering kan aanvragen als ik geen werk heb of als ik ziek ben. Als zzp’er kun je je verzekeren natuurlijk, maar ik vind dit een veel makkelijkere manier. Nu hoef ik ook niet in de avonduren of de weekenden mijn administratie doen. Ik heb daar echt geen zin in.”
Hou je niet meer over als je het zelf doet?
,,In het begin deed ik het zelf, maar uiteindelijk hou je onderaan de streep hetzelfde over, mits je je als zzp’er verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Vaak zijn dat premies van 500 euro. Een aantal jaar geleden heeft payrolling voor mij ook wel in m’n voordeel gewerkt. Toen had ik even geen opdrachten en dan heb je twee, drie maanden overbrugging nodig. Maar dat is alweer een tijd terug. Vier jaar geleden zag de markt er anders uit. Nu ligt het werk voor het oprapen.”
Onderhandel je over je tarief?
,,Ik zit nu wel op het hoogste tarief. In maart krijg ik een nieuw contract en ik heb gevraagd of ik 490 euro per dag kon gaan verdienen in plaats van 450 euro. En dat kon. Maar je moet er wel om vragen.”
Wat was een intense onderhandeling?
,,Een Duits bedrijf vroeg of ik voor 290 euro per dag wilde werken. Uiteindelijk zijn we op 550 euro uitgekomen. Toch heb ik de klus laten schieten. Voor zo’n bedrijf werken voelt niet koosjer. Wat voor praktijken houden ze er nog meer op na, vraag je je dan af.”
Een Duits bedrijf vroeg of ik voor 290 euro per dag wilde werken. Uiteindelijk zijn we op 550 euro uitgekomen
Je werkt ook in het buitenland, levert je dat meer op?
,,In het buitenland liggen de tarieven iets hoger. Als ik voor een Belgisch bedrijf werk, mag ik nog steeds wel op een Nederlandse payroll. Ik hou dan meer over dan mijn Belgische collega’s, want zij moeten meer belasting afdragen. Maar je moet wel goed rekenen, want als ik in Duitsland ga werken moet ik ook nadenken over extra huisvesting en dat ik meer benzine verbruik.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Met collega’s heb ik het nooit over tarieven. Eigenlijk vind ik dat je niet achteraf moet zeuren, dan had je slimmer moeten zijn op het moment dat je je contract tekent. Ik voel wel dat ik in een luxepositie zit. Er is meer dan genoeg werk. En als er werk wordt aangeboden voor een tarief lager dan 450 euro per dag kan ik het heel makkelijk afslaan.”
Verdient Rully genoeg?
Leeftijd: 37 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Consultant
Branche: Automatisering / ICT
Werkervaring: 14 jaar
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3.764 euro. ,,Dan doen ik het niet verkeerd. Wel frappant dat het zo weinig is als je in loondienst bent. Helemaal gezien de markt, bedrijven schreeuwen om mensen.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij. -
stuur je foto in Alle collega's in een kersttrui: ‘Leuk om jezelf beetje voor gek te zetten’
Trek je lelijkste kersttrui uit de kast: het is vandaag Foute Kersttruiendag. Hoe gekker of lelijker, hoe beter. Als het maar opvalt. De Foute Kersttruiendag is óók een dag met een bedoeling: initiatiefnemer Save the Children vraagt er aandacht mee voor kinderen in nood. Stuur onderaan dit artikel je eigen foute kersttruienkiekje in! -
PREMIUM
Suzan (21) runt drie bedrijven: ‘Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen van Nederland worden’
Een adviesbureau, een sieradenmerk en een site waar stropdassen te koop zijn: Suzan de Jongste (21) uit Dronten heeft ondernemen als grote passie: ‘Ik krijg er juist meer energie van.’ -
Morgen is het Foute Kersttruiendag! Doen jij en je collega’s mee?
Morgen is het weer Foute Kersttruiendag, hét moment om je foeilelijkste kersttrui uit de kast te trekken. Wij willen weten in welke bontgekleurde, glitterende of lichtgevende creaties jullie je uitdossen. Maak morgen een foto – thuis bij de kerstboom of op het werk met je collega’s – en zet hem in onze kersttruiengalerij!
-
Dag van de trucker Trucker Raymond (35): Een middelvinger beantwoord ik door vriendelijk te zwaaien
Vrachtwagenchauffeurs krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen, constateert de transportsector. Daarom is het vandaag de Dag van de Vrachtwagenchauffeur en worden truckers door 250 bedrijven als helden onthaald. ,,Er mag best een positief sausje over dit beroep.’’ -
Evaluatiegesprek met je baas? Zo pak je dat aan
Het beoordelingsgesprek, evaluatiegesprek of functioneringsgesprek. Het voortgangsgesprek of doelstellingsgesprek. Het is maar net hoe je het noemt, maar je ontkomt er bijna niet aan dat je op een zeker moment met je leidinggevende in gesprek moet over je functioneren. Hoe bereid je dat voor en hoe pak je het aan? -
VIDEO Legobouwer Arjan mag van zijn hobby zijn werk gaan maken en wordt ‘Lego Master Model Builder’
Legobouwer Arjan Groenendijk (35) kan van zijn hobby zijn werk gaan maken. Hij mag zich de eerste Master Model Builder van Nederland noemen en gaat vanaf februari fulltime aan de slag bij het Legoland Discovery Centre.