Volledig scherm
Elsemieke verdient 2300 euro bruto per maand en werkt fulltime. © Thijmen Geluk

'Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het loon hoger zou zijn'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Elsemieke (25), vier maanden geleden begonnen met haar eerste baan als junior e-commerce coördinator bij een groothandel in feestartikelen.

Elsemieke heeft een master gedaan in communicatiebeleid en management.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 2300 euro bruto per maand en ik werk fulltime. 40 uur. Ik heb 25 vakantiedagen en ik kan vijf vakantiedagen bijkopen. Dan betaal ik mijn dagtarief. 13,27 per uur, dus dat keer acht. Normaal maak je ook aanspraak op een bonus. In principe is dat 500 euro. Maar daar ben ik net een maand te laat in dienst voor getreden. Dus dat gaat pas in 2019 in. Het is niet zo erg, was mooi meegenomen.”

Blij mee?
,,Eerlijk gezegd had ik van te voren verwacht dat het loon hoger zou zijn. Vanuit m’n studie wordt er gezegd dat je 3000 per maand gaat verdienen. Ik ken ook veel mensen met dezelfde opleiding die meer verdienen. Aan de andere kant, ik heb een hele leuke functie. Veel mogelijkheden. Ik mag heel veel, eigen ideeën uitvoeren en een eigen strategie bepalen. Dat zou je bij andere functies niet hebben. Dat maakt het wel goed.”

Heb je nog secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,45 Procent korting op feestartikelen. Ik heb onlangs nog decoratie voor de zestigste verjaardag van m’n vader gekocht.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee. Ik vond het best lastig dat ze me tijdens het sollicitatiegesprek vroegen wat mijn salaris-indicatie was. Het is zo lastig om te zeggen bij een eerste baan wat je jezelf waard vindt. Online zag ik dat de lonen tussen de 2200 euro tot 3200 euro per maand lagen. De HR-manager belde en zei dat ik 2300 euro ging verdienen. Ik heb gevraagd of er nog onderhandelruimte was, hoe het zat met de bonus en hoe het zat met loonsverhoging. Maar dat was er niet. En het is bij dit bedrijf alleen mogelijk om in december te onderhandelen over je salaris. In oktober krijg ik een hogere functie, maar mijn loon is ook dan in december pas bespreekbaar.”

Waarom heb je de baan toch aangenomen?
,,Ik verdien liever iets minder en dat ik mezelf kan ontwikkelen dan dat ik 3200 euro verdien en recht in de rij moet lopen. Ik kan hier m’n eigen pad volgen en grotendeels een eigen invulling aan mijn rol geven. Ik ben bijvoorbeeld aan het kijken naar een studie die ik naast mijn baan wil gaan volgen om me te ontwikkelen.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,Ik weet het van iedereen van m’n afdeling behalve van m’n manager. Een collega wilde loonsverhoging. In de pauze vroeg ze wat wij verdienden. Het was op een of andere manier een beetje ongemakkelijk. Ik ben er open over, omdat je dan je eigen positie kunt inschatten. Ik kwam er achter dat een collega met een vast contract die al drie jaar in dienst is minder verdient dan ik. Ik had het idee dat het hem wel een beetje stak. Op het moment hou ik een lijstje bij met persoonlijke highlights. Om zo aan te tonen waarom ik loonsverhoging verdien. Idee van m’n manager.”

Verdient Elsemieke genoeg?

Leeftijd: 25 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Online Marketing
Branche: Detailhandel

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Elsemieke’s functie bruto 2615 euro voor fulltime. ,,Ik had het rond de 2500 euro verwacht. Ik zit er iets onder, maar daar valt aan te werken.”

Check het zelf met het Intermediair Salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de tips in de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief