Eva (18): ‘Alles wat meer dan een uur werk kost of 5 minuten nadenken is, besteed ik uit’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Eva (18). Ze heeft een eigen tekstbureau en een learning platform waarbij ze mensen leert om tijd en ideeën te creëren om hun bedrijf te innoveren. Ze zit nog op het gymnasium.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Gemiddeld 1300 euro bruto per maand. Van dit bedrag gaat er nog een deel naar de Belastingdienst, hoeveel dat is weet ik niet precies. Ik mag een deel belastingvrij verdienen, maar ik denk dat ik daarboven zal uitkomen.”
Rond september vorig jaar zat ik op het randje van een burn-out en kon twee maanden bijna niks meer
Ben je blij met wat je verdient?
,,Ja, op zich wel. Ik vraag 75 euro per uur voor het schrijven van teksten. En ik help mensen met brainstormen, efficiënt werken en het groeien van hun bedrijf. Voor die telefoongesprekken vraag ik 150 euro per uur. En ik ontwikkel cursussen over brainstormen, growth hacking en efficiënt werken. Voor zo’n cursus vraag ik 1200 euro. Deze gaan binnenkort in de verkoop. Het meeste wat ik verdien, investeer ik in freelancers. Ik heb bijvoorbeeld iemand die mijn video’s bewerkt en mijn personal assistant netwerkt voor me. Ook huur ik iemand in die voor mijn cursus illustraties maakt. Ik woon nog bij mijn ouders en zus, dus heb zelf nog geen vaste lasten.”
Hoeveel uur werk je?
,,Nu het vakantie is, werk ik 10 uur per dag, 7 dagen in de week.”
Je werkt veel.
,,Klopt, ik merk wel dat ontspanning belangrijk is. Want rond september vorig jaar zat ik op het randje van een burn-out en kon twee maanden bijna niks meer. En dat in mijn eindexamenjaar, nota bene.”
Je bent snel weer opgeknapt. Wat doe je nu anders?
,,Slaap is belangrijk en ik besteed zoveel mogelijk uit. Alles wat langer dan een uur werk kost, of alles wat vijf minuten nadenken is, dat besteed ik uit. Dus als ik niet weet hoe ik een internetbundel regel voor in het buitenland, vraag ik aan mijn personal assistant om het uit te zoeken. Soms haal ik nog wel nachten door, zoals vorige week twee nachten. Maar ik had geen stress, want ik was op vakantie.”
Is geld verdienen belangrijk voor je?
,,Ik zei vroeger altijd wel dat ik rijk wilde worden. Maar ik weet eigenlijk niet waarom of wat ik met al dat geld wil doen. Ik wil gewoon graag een eigen bedrijf. Voor zowel mijn eigen bedrijven als voor multinationals heb ik veel productideeën die een gat in de markt zijn. Steve Jobs is daarin echt mijn inspiratiebron.”
Je bent nu zelfstandig ondernemer. Heb je ooit een vakantiebaan gehad?
,,Ik heb bij een camping gewerkt. Ik heb toen niet eens gevraagd hoeveel ik verdiende, ik zag later op het loonstrookje dat ik 4,26 euro per uur verdiende. Collega’s zeiden: dat had je wel moeten vragen, maar ik had geen idee. Nu ben ik daar heel anders in geworden.”
Wat verdienen je leeftijdsgenoten?
,,Mijn vrienden verdienen ongeveer 200 euro per maand. Ik vind dat je best hard moet werken voor 4 euro per uur. Ik moet zeggen dat ik met mijn vrienden weinig praat over m’n bedrijf, omdat zij weinig interesse hebben in ondernemen. Daarom ben ik bij een businessclub gegaan voor jonge ondernemers.”
Ga je nog studeren?
,,Ik had begin dit jaar bedacht dat ik Business Innovation wilde studeren aan de universiteit, al twijfel ik of ik niet gewoon doorga met m’n eigen bedrijf. Ik weet dat ik heel veel kan verdienen. Dan wordt het allemaal wel heel makkelijk en dan heb ik in principe geen studie meer nodig. Een studie is wat mij betreft voor mensen die in loondienst willen en dat is wat ik nooit zou willen, want dan kan ik niet mijn creativiteit kwijt. En zelf iets opbouwen.”
Verdient Eva genoeg?
Leeftijd: 18 jaar
Functie: Marketing Management
Werkervaring: 1 jaar
Regio: Gelderland
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 1.650 euro bruto voor 40 uur. ,,Het is de bedoeling dat als mijn cursussen in de verkoop gaan en ik passief inkomen ga genereren, dit veel hoger gaat worden.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Verder in het nieuws
-
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg.
-
video Deze pakketbezorgers doen er alles aan om jouw cadeautjes op tijd af te leveren
Deze dagen is het topdrukte voor de pakketbezorging. Alleen al het PostNL-depot in het Zeeuwse Goes verwerkt in deze periode dagelijks zesduizend pakjes meer dan normaal. Bezorger Peter Roelofs neemt ons mee op een uitzonderlijk drukke werkdag. ‘Wel 140 keer vandaag druk ik op een belletje.’ -
De huisman ‘Jaloers kan ik worden op mensen die lekker een potje kunnen janken, lijkt me heerlijk’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: echte mannen huilen niet. -
Waarom we in Nederland een vrouwenquotum nodig hebben
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Maar hebben we in Nederland echt zo'n regel nodig? En gaat zo'n quotum wel werken? Een antwoord op de meest gestelde vragen.