Volledig scherm
© ANP

FNV over loongroei: Het gaat langzaam

Ondanks dat bedrijven nauwelijks zijn ingegaan op de looneis van FNV van 5 procent, is de vakbond niet ontevreden over de bereikte resultaten. ,,De lonen stijgen langzaam maar zeker.”

,,Wij zien dat, ondanks de krapte en economische groei, werkgevers over het algemeen nog steeds niet bereid zijn om werknemers collectief een eerlijk deel van de koek te geven”, zei FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha vandaag tijdens de jaarlijkse presentatie van de tussenstand van het zogeheten cao-seizoen. 

Volgens de resultaten komt de loonstijging in de 105 cao’s die de vakbond dit jaar tot dusver heeft afgesloten gemiddeld uit op 3,1 procent op jaarbasis. Dat haalt bij lange na niet de looneis van de vakbond. FNV kondigde eerder aan bij de onderhandelingen in te zetten op een loonstijging van 5 procent. 

In tien cao’s, met name in de industrie, boekte de vakbond succes: daar werd een stijging van 4 tot 5 procent behaald. Boufangacha: ,,Ik ben er blij mee en trots op, dat dankzij onze gerechtvaardigde looneis van 5 procent, op verschillende plekken een goede loonsverhoging is bereikt. Vaak dankzij actiedruk.”

Verder blijkt dat in bijna de helft van de afgesloten cao’s afspraken zijn gemaakt over meer vaste banen. Zo is bij DHL een maximum van 5 procent aan oproepkrachten afgesproken, in de metalektro krijgen 3.000 uitzendkrachten een vaste baan en bij Sabic krijgen uitzendkrachten na 1 jaar een vaste baan. 

Verwijt

Verder meldde de vakbond dat er zes cao’s zonder FNV zijn afgesloten, waaronder bij PostNL, de Bijenkorf en Hema. Andere bonden stemden bij die cao's in met een relatief lagere salarisgroei, luidt het verwijt van FNV. Om meer vaart te kunnen maken met de strijd, kijkt FNV naar de politiek. ,,Daar ligt de oorzaak van de doorgeslagen flex en achterblijvend loon”, is de boodschap. 

Het lijkt erop dat die boodschap is geland bij premier Mark Rutte. Hij haalde dit weekeinde tijdens het VVD-congres uit naar bedrijven die flinke winsten boeken maar hun personeel daar nauwelijks van laten meeprofiteren.  Hij dreigde: ‘Als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, kan lastenverlaging voor werkgevers niet doorgaan’. 

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde op haar beurt kritisch: de lonen waren wel degelijk fors gestegen, alleen houden werknemers er steeds minder netto aan over doordat het kabinet allerlei lasten verzwaart

,,Bij ons bedrijf zijn de lonen in de afgelopen tien jaar met gemiddeld ongeveer 37 procent gestegen, terwijl de inflatie in die periode ongeveer 15 procent was. Dat de koopkracht niet zou zijn gestegen, geeft dus inderdaad te denken’’, reageerde topman Willem van der Leegte van VDL dit weekeinde.